«Κληρώνει» η απόφαση για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ

«Κληρώνει» η απόφαση για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ

 

«Κληρώνει» σήμερα, Πέμπτη, για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, η οποία έχει μπει στον «πάγο» ελλείψει επαρκών στοιχείων για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Το απόγευμα, στις 18:00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στην οποία το διοικητικό συμβούλιο του Μηχανισμού θα αποφασίσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των χρημάτων.

Η απόφαση θα έρθει λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την αποδέσμευση της δόσης. Το ποσό είναι διαθέσιμο έως και τις 15 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση, που δεν δοθεί το πράσινο φως, τα χρήματα χάνονται.

Ο Χανς Φάιλμπριφ, πρόεδρος του EWG, επισήμανε πάντως χθες ότι το τέλος του χρόνου είναι η 21η Ιουνίου. Σύμφωνα με τον κ. Φάιλμπριφ η δόση της τέταρτης αξιολόγησης θα είναι 11-12 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει ακόμη κλειδώσει, όπως δεν έχει προσδιοριστεί και το μαξιλάρι διαθεσίμων.

Αναφέρθηκε επίσης σε ενισχυμένη εποπτεία που θα διενεργείται τέσσερις φορές τον χρόνο, απέρριψε σενάριο προληπτικής γραμμής και δεν απέκλεισε ένα έκτακτο EWG πριν την σύνοδο του Ιουνίου.

Χθες ο κ. Τσακαλώτος προειδοποίησε πως τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να αποφασιστούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και δεν χωρούν άλλη αναβολή. Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους -ιδίως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, εξήγησε, σε συνέντευξη στο πορτογαλικό «Publico», μια νέα παρέμβαση στο χρέος δεν είναι τόσο σημαντική, γιατί έχει προηγηθεί η ελάφρυνση του 2012.

Στόχος, όπως επισημαίνουν όλες οι πλευρές, είναι να δοθεί μία αξιόπιστη για τις αγορές λύσεις, που θα επιτρέψει στη χώρα να εστιάσει την προσοχή στην τόνωση της ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ