Έρχονται τα πάνω – κάτω στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ

Έρχονται τα πάνω – κάτω στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ

ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΚΑΑ, ΚΑΘ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου και ΔΕΘ/HELEXPO τελούν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, με τους δανειστές να παρακολουθούν στενά την πορεία του προγράμματος αξιοποίησής τους που συνδέεται με την τόνωση των δημοσίων εσόδων.

 


Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, όπως είναι η επίσημη ονομασία του Υπερταμείου, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των θυγατρικών της καθώς και τα πλαίσια για την εκμετάλλευση μέσω μίσθωσης ή πώλησης των ακινήτων του Δημοσίου.

Στην ΕΕΣΥΠ υπάγονται ως άμεσες θυγατρικές το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το ΤΑΙΠΕΔ καθώς και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) καθώς και οι «λοιπές θυγατρικές» που περιλαμβάνουν τις συμμετοχές του δημοσίου σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ κ.λπ.
Αυτές είναι και οι εταιρείες που θα πρέπει έως το τέλος του Απριλίου να παρουσιάσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια, ενώ τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων ΔΣ της ΕΕΣΥΠ.

Σε στενή παρακολούθηση από την ΕΕΣΥΠ, χωρίς να αποκλείονται μάλιστα και εξελίξεις σε επίπεδο διοίκησης, βρίσκονται τα ΕΛΤΑ και ο ΟΑΣΑ με τις θυγατρικές του ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ.

Επίσης στο Υπερταμείο υπάγονται και οι ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και Folli Follie Α.Ε., στις οποίες αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας. Προς μεταβίβαση στην ΕΕΣΥΠ οδεύει και το Ολυμπιακό Κέντρων Αθηνών (ΟΑΚΑ) εφόσον μετατραπεί σε κεφαλαιουχική εταιρεία.