Το σχέδιο της ΡΑΕ για τις ρευματοκλοπές

Τετραπλασιάστηκαν μέσα στην τελευταία πενταετία

Το σχέδιο της ΡΑΕ για τις ρευματοκλοπές

Τετραπλασιάστηκαν τα χρόνια της κρίσης οι ρευματοκλοπές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
Συγκεκριμένα, από 3.226 που ήταν το 2011, έφθασαν τις 11.528 το 2016, δηλαδή σχεδόν τετραπλασιάστηκαν.

Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία από το σύνολο των μηνύσεων που υπέβαλε η εταιρεία και έφτασαν στο ακροατήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για υποθέσεις εντοπισμένων ρευματοκλοπών.

Από τις αρχές του έτους έως και τον Οκτώβριο, το ποσοστό σχεδόν εννιαπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε σε 2.971 έναντι 324 το 2015.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αποδίδει την έξαρση των ρευματοκλοπών στην παρατεταμένη οικονομική κρίση και στην ανεπάρκεια, μέχρι πρότινος του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης του προβλήματος. Σημειώνει εξάλλου ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία το κόστος της κλαπείσας ενέργειας, υπολογίζεται σε περίπου 80 εκ. ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσανατολίζεται από το 2019 στην εφαρμογή κινήτρων για ένταση των ελέγχων για τις ρευματοκλοπές, συνδέοντας τα έσοδα του Διαχειριστή (τα οποία ορίζονται από την Αρχή) με τις επιδόσεις στον περιορισμό του φαινομένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ