Στο 0,8% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Αγώνας για να επιτευχθούν οι στόχοι

Στο 0,8% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας


Άνοδο 0,5% του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση και 0,8% σε ετήσια παρουσίασε η ελληνική οικονομία το β' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία αφορούν εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το πρώτο εξάμηνο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική επιτάχυνση τους επόμενους έξι μήνες του έτους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% στο σύνολο του έτους.

 

Η τελική κατανάλωση σημείωσε άνοδο κατά 1,2%. Οι εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά κατά 9,5% και οι εισαγωγές σημειώνουν άνοδο κατά 3,1%. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου κινήθηκε αρνητικά κατά 17,1%

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ του α' τριμήνου 2017 είχε αυξηθεί 0,4% σε ετήσια βάση και 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Το ελληνικό πρόγραμμα είχε στηριχθεί σε παραδοχή ανάπτυξης 2,5% για το σύνολο του 2017. Αυτός ο στόχος αναθεωρήθηκε στο 2,1% από την ΕΕ, ενώ με βάση τα νέα στοιχεία διαφαίνεται πως θα κινηθεί στην περιοχή του 1,7% για το σύνολο του έτους.

Η κυβέρνηση ποντάρει πλέον στο γ' τρίμηνο του έτους, που είναι συνήθως καλύτερο λόγω του τουριστικού κύματος, καθώς στο δ' τρίμηνο, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις «γονατίζουν» τα νοικοκυριά και την οικονομία.