Αντικειμενικές τιμές για… γερά νεύρα

Η επιστολή στη Λαγκάρντ και οι σύσταση – εκ νέου – νέας επιτροπής

Αντικειμενικές τιμές για… γερά νεύρα

«Ασήκωτο» θα είναι από τις αρχές του νέου έτους το «κεραμίδι» για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας καθώς και ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος στην επιστολή – φωτιά που απέστειλαν προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ «δεσμεύονται» να προχωρήσουν στην εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς έχει προγραμματιστεί και εξαγγελθεί πολλάκις στο παρελθόν αλλά πάντα κατέληγε σε αναβολή και νέα προθεσμία για την υλοποίησή του.

 

 

Στόχος είναι από την 1η Ιανουαρίου 2018 να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων που θα λαμβάνει υπόψη τις αγοραίες τιμές τους και όχι τις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές αξίες.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια από το 2018 να μειωθούν σημαντικά οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, οι πραγματικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από τις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές αξίες.

Ωστόσο, η μείωση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων δεν θα οδηγήσει και στη μείωση της συνολικής επιβάρυνσης 7,4 εκατομμυρίων φυσικών και νομικών προσώπων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Κι αυτό διότι η κυβέρνηση, με το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπέγραψε πρόσφατα, έχει δεσμευτεί στους δανειστές οι όποιες απώλειες εσόδων προκύψουν στον ΕΝΦΙΑ εξαιτίας της μείωσης των φορολογητέων αξιών των ακινήτων να αντισταθμιστούν με αυξήσεις των συντελεστών υπολογισμού του φόρου αυτού, καθώς επίσης και με περαιτέρω περικοπές στις ισχύουσες απαλλαγές από το συγκεκριμένο φόρο, ώστε το συνολικό ποσό των εσόδων που θα εισπράξει το Δημόσιο και το επόμενο έτος από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ να παραμείνει στο επίπεδο των 2,65 δισ. ευρώ στο οποίο ανέρχεται κάθε χρόνο.

Αντίθετα, όπου προκύψουν μειώσεις των αντικειμενικών αξιών θα υπάρξουν ελαφρύνσεις στους φόρους μεταβίβασης, στις γονικές παροχές, στις δωρεές και στις κληρονομιές καθώς επίσης και στο Τέλος που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος υπέρ των δήμων.

Και ομάδα εργασίας

Εν τω μεταξύ, συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών 17μελής ομάδα εργασίας με υπηρεσιακά στελέχη με αντικείμενο την αναθεώρηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών προκειμένου οι τιμές της Εφορίας να προσεγγίσουν τις πραγματικές.

Έργο της συγκεκριμένης 17μελούς ομάδας είναι:

• Η αξιοποίηση της βάσης δεδομένων με ονομασία «Τράπεζα Αξιών Ακινήτων» που έχει δημιουργηθεί μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΨΥΔΗΠΕΕΚ, προκειμένου τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται σε αυτή να αποτελούν το υπόβαθρο ενός σύγχρονου ψηφιακού συστήματος μαζικής εκτίμησης ακινήτων, μέσω του οποίου θα επιδιώκεται η όσο το δυνατόν πιστότερη προσέγγιση των αγοραίων τιμών των ακινήτων.

• Η διαχείριση και ο συντονισμός όλων των ενεργειών που αφορούν την προετοιμασία, τη συγκέντρωση δεδομένων, την επεξεργασία και τη γεωκωδικοποίηση αυτών σε χάρτη.

• Η εκτέλεση πιλοτικών εφαρμογών σε επιλεγμένες περιοχές, ώστε να εντοπιστεί η μεθοδολογία και τα δεδομένα για μαζική εκτίμηση φορολογητέων αξιών ακινήτων σε όλη την επικράτεια.

• Η αξιολόγηση της αξιοπιστίας και πληρότητας των δεδομένων που συλλέγονται και διερεύνηση της δυνατότητας ασφαλούς διεξαγωγής μαζικής εκτίμησης ακινήτων από ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την αναθεώρηση των φορολογητέων αξιών ακινήτων.

• Η διατύπωση εισήγησης για τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις με σκοπό την τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας ακινήτων που θα προβλέπουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του αποτελέσματος της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων, όταν και όπου αυτό απαιτείται και ειδικά για τις τιμές ζώνης που θα ισχύσουν για το έτος 2018, έως την 30ή Νοεμβρίου2017.

Επισημαίνεται δε ότι η ομάδα εργασίας, καθοδηγούμενη από τη Συντονιστική Επιτροπή, θα καταθέσει στον υπουργό Οικονομικών πόρισμα σε χρόνο που θα επιτρέπει τη δημοσίευση των αναθεωρημένων φορολογητέων αξιών ακινήτων έως την 31η Δεκεμβρίου 2017. Το νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων θα πρέπει, βάσει και του νέου επικαιροποιημένου μνημονίου, να είναι διαθέσιμο για εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ