Όλες οι παρασκηνιακές κινήσεις σε Αθήνα-Βρυξέλλες-Ουάσινγκτον για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Όλες οι παρασκηνιακές κινήσεις σε Αθήνα-Βρυξέλλες-Ουάσινγκτον για το κλείσιμο της αξιολόγησης
Νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση με αντάλλαγμα την «εξειδίκευση» των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ώστε αυτά να μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά τη σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας –και κατά συνέπεια για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ- ζητούν οι θεσμοί.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια πρώτη θετική εξέλιξη μέχρι την Πέμπτη οπότε και θα πραγματοποιηθεί η προπαρασκευαστική συνεδρίαση του Euroworking Group για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Έτσι, τα επόμενα 2-3 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα καθώς αν δεν υπάρξουν απτά σημάδια σύγκλισης που θα επιτρέπουν την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί μπλεγμένη στον μακρύ εκλογικό κύκλο της Ευρώπης ο οποίος ανοίγει τον Μάρτιο από την Ολλανδία.

Η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα θα συνεχιστεί. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο πότε για «πρωτοβουλία Γιούνκερ» και πότε για «πρωτοβουλία Νταϊσενμπλουμ» με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Τουλάχιστον η πρωτοβουλία Νταϊσενμπλουμ, εμμέσως επιβεβαιώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Η επίσημη αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήρθε μέσω διαρροών: «πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα αυτό τον καιρό παίρνουν πρωτοβουλίες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας στη β’ αξιολόγηση.

Είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν θα καρποφορήσουν». Πίσω από την ασαφή τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου, κρύβεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ανησυχία σχετικά με το αν η πληροφορία για την πρωτοβουλία Ντεϊσενμπλουμ, διέρρευσε προκειμένου να «καεί» πριν καν υλοποιηθεί. Με βάση τις πληροφορίες που διέρρευσαν ο επικεφαλής του Eurogroup θα οργάνωνε συνάντηση –είτε εκ του σύνεγγυς στις Βρυξέλλες είτε μέσω τηλεδιάσκεψης- όλων των εμπλεκόμενων πλευρών σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης.

Η επίσημη αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήρθε μέσω διαρροών: «πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα αυτό τον καιρό παίρνουν πρωτοβουλίες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας στη β’ αξιολόγηση. Είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν θα καρποφορήσουν». Πίσω από την ασαφή τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου, κρύβεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ανησυχία σχετικά με το αν η πληροφορία για την πρωτοβουλία Ντεϊσενμπλουμ, διέρρευσε προκειμένου να «καεί» πριν καν υλοποιηθεί.

Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί «σαλαμοποίησης» της διαπραγμάτευσης ώστε σε αυτή τη φάση να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης για να εκταμιεύσει η Ελλάδα τη δόση των 6 δις. ευρώ και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και της συμμετοχής του ΔΝΤ να αντιμετωπιστεί το φθινόπωρο μετά τις γερμανικές εκλογές, δεν φαίνεται να βρίσκουν έδαφος. Και αυτό διότι η Ελλάδα δεν εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ>

Καθοριστική θα είναι και η στάση που θα τηρήσει –μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χθες, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις προεξόφλησε ότι «δεν επρόκειτο να ληφθεί απόφαση για πιθανή χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα». Παρ’ όλα αυτά, όλοι οι εμπλεκόμενοι περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι του Ταμείου στις κρίσιμες επαφές των επόμενων ημερών μετά και τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΔΝΤ έφτασαν επιστολές τόσο από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών όσο και από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ