Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς – Όλα τα σενάρια για την άρση του αδιεξόδου

Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς – Όλα τα σενάρια για την άρση του αδιεξόδου
Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να καθίσουν ελληνική διαπραγαμτευτική ομάδα και «κουαρτέτο». Ενώ μέχρι και χθες, κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο οι εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις να αναβληθούν για την επόμενη εβδομάδα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα αύριο και σημείωσε ότι εξετάζεται η εξαγγελία για την 13η σύνταξη.

Η προσπάθεια των εμπλεκόμενων πλευρών, αφορά στο να υπάρξει σημαντική πρόοδος στα ανοικτά μέτωπα της αξιολόγησης πριν το τέλος του έτους αν και, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, οριστική συμφωνία δεν αναμένεται να υπάρξει μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων δεν υπάρχει εκτός και αν οι εμπλεκόμενοι αποφασίσουν να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία στο «σημείο κλειδί»: το πώς θα επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% μετά το 2019. Η παράταση του «δημοσιονομικού κόφτη» -μέτρο το οποίο έχει ήδη αποδεχτεί το ΔΝΤ προκειμένου να πει το «ναι» στην ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης, μπορεί να αποτελέσει η συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις δύο πλευρές:

1. Την ελληνική η οποία έχει τοποθετηθεί κατηγορηματικά στο ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα 4,5 δις. ευρώ για το 2019 και για το 2020 και

2. Το ΔΝΤ το οποίο θέλει συγκεκριμένα μέτρα για να κλείσουν οι προϋπολογισμοί του 2019 και του 2020. Το ενδεχόμενο να μην ζητηθούν νέα μέτρα συνδέεται μόνο με το να κατέβει ο πήχης του πλεονάσματος κάτω από το 3,5% για το 2019 και για το 2020 κάτι όμως που πλέον έχει αποκλειστεί μετά την κατηγορηματική απόφαση του Eurogroup.

Με δεδομένο το οξύ πρόβλημα για τα πλεονάσματα του 2019 και του 2020, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο να κλείσουν όλα τα υπόλοιπα μέτωπα της β’ αξιολόγησης. Από τις εκκρεμότητες, δύο είναι οι πιο σημαντικές: τα εργασιακά και το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2018.

Στα εργασιακά, αναζητούνται αμοιβαίες υποχωρήσεις με την ελληνική πλευρά να διεκδικεί μερική αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ΔΝΤ να επιμένουν σε σκληρές παρεμβάσεις ειδικά σε ότι αφορά στις ομαδικές απολύσεις. Ο συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται τις αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και το ΔΝΤ να υποχωρήσει στο θέμα των κλαδικών συμβάσεων έστω και αν με τον τρόπο που θα προχωρήσουν οι αλλαγές, ουσιαστικό αποτέλεσμα θα υπάρξει μετά το 2018.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό, αναζητούνται μέτρα «χαμηλής πολιτικής επίπτωσης» για να κλείσει μια τρύπα το ύψος της οποίας δεν ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η απόσταση είναι μικρότερη (στα 150 εκατ. ευρώ) ενώ με το ΔΝΤ περίπου διπλάσια. Ο συμβιβασμός θα περιλαμβάνει και μέτρα όπως οι αλλαγές κριτηρίων χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων και φορολογικών απαλλαγών αλλά και περικοπές των αμυντικών δαπανών. Το κενό αφορά στο 2018, τα μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα και να ενεργοποιηθούν από την Πρωτοχρονιά του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ