Συμφωνία πακέτο για μεταρρυθμίσεις και χρέος

Συμφωνία πακέτο για μεταρρυθμίσεις και χρέος
Τα αποτελέσματα από τις συναντήσεις Μοσκοβισί στην Αθήνα – Τα μηνύματα του επιτρόπου προς το ΔΝΤ

Το δρόμο των αμοιβαίων υποχωρήσεων, ώστε έως τα τέλη της εβδομάδας να υπάρξει τεχνική συμφωνία για τη β΄αξιολόγηση, προκρίνει ο επίτροπος επί των οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Ο κ. Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό εξέφρασε την ελπίδα για έναν συμβιβασμό μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία - πακέτο. Όπως εξήγησε, συμφωνία - πακέτο σημαίνει μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας και, από την άλλη, συζήτηση για το χρέος.

Σημείωσε ότι όσο οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τόσο και οι δανειστές πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι συνεχίζονται προς τη σωστή κατεύθυνση οι συζητήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να βασιστούμε στη λιτότητα, χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας είναι ένα πράγμα, η λιτότητα ένα άλλο, καθώς και ότι μια συμφωνία θα δυναμώσει την οικονομία.

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για ισχυρή πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, χαρακτηρίζοντας επιτυχημένη την πρώτη αξιολόγηση.

Τόνισε επίσης ότι η Κομισιόν, είναι υπέρ μιας ισχυρής Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, ενώ επεσήμανε ότι γνωρίζει πως «η ελληνική κοινωνία νιώθει συνδεδεμένη με το ευρώ».

Ο επίτροπος δήλωσε εξάλλου ότι η Κομισιόν «βλέπει» ανάπτυξη 2,5%-3% στην Ελλάδα το προσεχές έτος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της συνάντησης Τσίπρας και Μοσκοβισί εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τώρα είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις για όλες τις πλευρές, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι είναι ώρα και για εμάς να αναλάβουμε την ευθύνη μας και σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτή τη συζήτηση.

Προσέθεσε ότι στο κρίσιμο Europgroup της 5ης Δεκεμβρίου πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση, κάτι που θα είναι, όπως τόνισε, ένα πάρα πολύ θετικό σήμερα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωζώνη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σκοπός μας είναι να γίνουμε από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης και ότι ήδη έχουμε επιτύχει εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα και η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης.

Η Ελλάδα έχει απολύτως την ικανότητα για ανάκαμψη και αξίζει της εμπιστοσύνης μας, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, για να σημειώσει ότι «θέλουμε να είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» και πως «τώρα είναι η ώρα η Ελλάδα να καρπωθεί τα οφέλη των προσπαθειών της, με ανάτπυξη, επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης».

Τι έγινε στη συνάντηση με Παυλόπουλο

Νωρίτερα πάντως ο κ. Μοσκοβισί, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φρόντισε να στείλει μήνυμα και προς το ΔΝΤ για το ζήτημα των εργασιακών, λέγοντας ότι η Κομισιόν και πολύ περισσότερο ο Πρόεδρός της δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μέτρα που θα επιφέρουν πλήγμα ή θα καταστρέψουν ολωσδιόλου τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο.

Απ’ την άλλη πλευρά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, τόνισε πάντως ότι «πρέπει να έχει κατά νου τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που υπάρχουν σε κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα το ζήτημα του κοινωνικού διάλογου».

«Να μην θεωρούν πλέον οι Ευρωπαίοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι το οποίο είναι συνώνυμο με μια τιμωρία και με μια αέναη λιτότητα. Γνωρίζω ότι αυτή η μάχη θα είναι δύσκολη, αλλά είναι μια μάχη την οποία επιθυμώ να συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προέκρινε την ανάγκη συμβιβαστικής λύσης εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή θα επιτευχθεί. Σύνδεσε μάλιστα την παρουσία του στην Ελλάδα με αυτή τη λύση λέγοντας πως «γι’ αυτόν τον λόγο έχω έρθει εδώ στην Ελλάδα για να προσφέρω την υποστήριξή μου και την διαβεβαίωσή μου ότι την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι για το ελληνικό χρέος».

Έκανε λόγο για αδιαμφισβήτητη πρόοδο που έχει συντελέσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ στο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης σχολίασε ότι είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Είναι μια χώρα η οποία είναι έτοιμη τώρα ν’ αναπτυχθεί, να γνωρίσει πάλι ανάπτυξη, επενδύσεις, απασχόληση για όλους τους Έλληνες και ιδίως για τους νέους, οι οποίοι ξέρω πόσο πολύ αναμένουν κάτι τέτοιο. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι μεταρρύθμιση ίσον επιτυχία. Είναι ο μόνος δρόμος για την επιτυχία» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το χρέος εκτίμησε ότι εφόσον οι ελληνικές αρχές κάνουν όλα αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν, είναι αναμφισβήτητο ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους θα πράξουν τα δέοντα από την δική τους πλευρά.

«Θέλω, λοιπόν, να πω σε όλους τους Έλληνες ότι τώρα έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους. Είναι κάτι το οποίο θα έχω κι εγώ την ευκαιρία ν’ αναφέρω κατ’ ιδίαν στο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα» υπογράμμισε και εξήγησε ότι πλέον πρέπει να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας που «είναι κάτι το οποίο ασφαλώς και δεν αγνοούμε, δεν παραγνωρίζουμε. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιο είναι το άχθος το οποίο κουβαλάει η Ελλάδα λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσεώς της. Γνωρίζουμε καλά ποιος είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των συνόρων της Ελλάδας και γνωρίζουμε πόσο πολλές φορές είναι δύσκολες οι σχέσεις με τον ισχυρό γείτονά σας, την Τουρκία» τόνισε.

Όπως είπε στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν και η επιβάρυνση λόγω προσφυγικού.

Πρ. Παυλόπουλος: Στα εργασιακά θα κάνουμε αυτό που επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Κατά την υποδοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ότι ειδικά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, θα κάνουμε αυτό που επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο έχει ως μέρος τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

«Δεν μπορεί η Ελλάδα ν’αποδεχθεί - όπως δεν θα αποδεχόταν οποιαδήποτε άλλη Χώρα της ΕΕ, π.χ. η Γαλλία, η Γερμανία - μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις που θα ήταν αντίθετα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού κάτι τέτοιο θα κατέπιπτε αμέσως και θα ήταν υπόλογη η Ελλάδα απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε και ζήτησε αυτό να ληφθεί υπ' όψιν ιδίως από την πλευρά του ΔΝΤ.

Στα΄θηκε στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις. «Δεν μίλησε ποτέ κανείς για κούρεμα του χρέους. Μίλησε όμως – και μιλάμε - για μεθόδους, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο που διέπει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Σ’αυτό πρέπει ν’ανταποκριθούν οι εταίροι μας» είπε.

Και εδώ θα ήθελα, και τελειώνω μ’αυτό, να επισημάνω τούτο: Δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού Χρέους. Υπάρχει η εντύπωση, κύριε Επίτροπε, ότι το Ελληνικό Χρέος έχει δημιουργηθεί όλο με αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας και αφορά δαπάνες της Ελλάδας που εκείνη έχει οικειοθελώς καθορίσει. Θα πρέπει να καταστήσω σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας οφείλεται σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση κινδύνων που εμείς δεν προκαλέσαμε. Για την αντιμετώπιση προκλήσεων που εμείς δεν δημιουργήσαμε. Πέραν τούτου, είναι εξοπλιστικά προγράμματα, με βάση τα οποία υπερασπιζόμαστε τα Ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την ιδιαιτερότητα του χρέους μας δεν είναι δυνατόν οι Εταίροι μας να μην την λάβουν υπόψη, ιδίως όταν θα έρθει η ώρα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα, τα οποία θα οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του. Ενόψει και της δικής σας ευαισθησίας, θα παρακαλούσα πολύ αυτή η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού Χρέους να καταστεί σαφής προς τους Εταίρους μας. Νομίζω ότι την γνωρίζουν άλλωστε, γιατί αρκετοί απ’αυτούς την έχουν ζήσει, αφού αρκετά από τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα προέρχονται από Χώρες της ίδιας της ΕΕ και από δανειστές μας ιδίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ