Νοβότνι (ΕΚΤ): Η Κίνα προκαλεί φόβο στα ανεπτυγμένα κράτη

Νοβότνι (ΕΚΤ): Η Κίνα προκαλεί φόβο στα ανεπτυγμένα κράτη
Τον κώδωνα του κινδύνου ότι η επιβράδυνση της Κίνας αυξάνει τον κίνδυνο να επιστρέψει η κρίση στα ανεπτυγμένα κράτη έκρουσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.  

Η ανάπτυξη της Κίνας, αν και φαίνεται να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς, είναι "ισχνή" σε σχέση με τις κοινωνικές και δημογραφικές προκλήσεις και ο μετασχηματισμός της θα πλήξει τους εμπορικούς της εταίρους βραχυπρόθεσμα, είπε ο Νοβότνι, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

"Το πιο επείγον ζήτημα εδώ είναι η χρηματοοικονομική αστάθεια και η οικονομική αδυναμία σε διάφορες οικονομίες αναδυόμενων αγορών, δήλωσε ο Νοβότνι σε συνέδριο στη Βουδαπέστη.

"Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα – από τον περασμένο χρόνο, την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε όρους ΑΕΠ βάσει της ισοτιμίας της αγοραστικής δύναμης – αποτελούν ιδιαίτερη ανησυχία".

Ο Νοβότνι είπε ότι η Ευρώπη διαδραματίζει ρόλο στην επιδείνωση των δυσκολιών της Κίνας καθώς και η ευρωζώνη δεν καταφέρνει να κάνει αυτό που της αναλογεί για να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

"Με άλλα λόγια, οι αναδυόμενες αγορές τώρα φέρνουν την κρίση πίσω σε εμάς – και ταυτόχρονα μας θυμίζουν την αλληλεξάρτηση στην παγκόσμια οικονομία", πρόσθεσε ο Νοβότνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ