Ντέιβιντ Πιρς: «Ναι» στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέος

Ντέιβιντ Πιρς: «Ναι» στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέος
Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέος τάχθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη (με μείωση της εξάρτησης από το ρώσικο φυσικό αέριο), αλλά και για το διαμετακομιστικό εμπόριο.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου "Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας", με θέμα "Επενδύσεις και Ανάπτυξη: Διαμορφώνοντας ένα Εθνικό Σχέδιο", που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν αισιόδοξες για την πορεία της χώρας» και ότι παραμένουν στο πλευρό της στην προσπάθεια που καταβάλλεται, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δείξει πολλές φορές ότι στέκει αρωγός στην προσπάθεια της χώρας, κατανοεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την κρίση και περιμένει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της χώρας με τους θεσμούς.

Συμπλήρωσε ότι οι ΕΕ είναι βασικός εταίρος για την ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Για να προσελκυστούν επενδύσεις βασικό είναι να τιμά κάποιος τις δεσμεύσεις του.

Εάν δημιουργεί κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, τότε είναι έτοιμη η χώρα για να γίνουν οι επενδύσεις, αλλά αυτό να υποστηριχθεί με πράξεις όχι με λόγια».

Επισήμανε ιδιαίτερα τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά για την στρατηγική της σημασία μεταξύ Ασίας Αφρικής και Ευρώπης -αναφέροντας ως παράδειγμα ανέφερε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αλλά και τον πόλεμο στη Συρία-, καθώς και την ενεργειακή σημασία αυτής της θέσης για όλη την Ευρώπη. Όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πυλώνας για να περάσει το κασπιακό αέριο στην Ευρώπη, αλλά -συμπλήρωσε- και η ίδια η Ελλάδα «μπορεί να είναι λιγότερο εξαρτώμενη από το ρωσικό αέριο με προαγωγή εσωτερικών πόρων, όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων από θαλάσσιες εξέδρες, αλλά και από την ξηρά».

Ακόμη αναφέρθηκε στα οφέλη για την Ελλάδα από την επικύρωση της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου.

Ο κ. Πιρς σημείωσε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας για νέους και παλιούς επενδυτές η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Βγαίνει η Ελλάδα από τη δίνη της κρίση και εύχομαι η χώρα να ξαναβρεί τον ρυθμό της προς την ανάπτυξη και σταθερότητα», κατέληξε ο Αμερικανός πρέσβης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ