Ρέγκλινγκ: Όχι σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Ρέγκλινγκ: Όχι σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
«Δεν πρόκειται να υπάρξει "κούρεμα" του ελληνικού χρέους» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στη Φιλανδική εφημερίδα Kauppalehti.

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι η επέκταση της αποπληρωμής του χρέους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να εξετασθεί η παροχή περισσότερων περιόδων χάριτος, όπως είπε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα της Φινλανδίας, τόνισε πως υπάρχουν τα περιθώρια για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή και με τη μείωση επιτοκίων, ωστόσο απέρριψε το ενδεχόμενο ονομαστικής απομείωσής του.

«Έχουμε υπολογίσει ότι η Ελλάδα “γλιτώνει” 8 δισ. ευρώ από την εξυπηρέτηση του χρέους, κάτι που αντιστοιχεί σε 4% του ΑΕΠ της», ανέφερε, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο Grexit.

Παράλληλα χαρακτήρισε καταστροφικό το α’ εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει success story εφαρμόζοντας τις σωστές μεταρρυθμίσεις, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι βρίσκονται σε καλή πορεία μια που πριν από 6 χρόνια το έλλειμμα ήταν στο 15% και σήμερα γύρω στο 3%» συνεχίζει ο επικεφαλής του ESM που σημειώνει ωστόσο ότι «Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι το πιο ακριβό της Ευρώπης μκαι η μεταρρύθμιση του είναι πολύ σημαντική»

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαπιστώνει στην συνέντευξη του ότι «τίποτα δεν είναι εύκολο στην Ελλάδα με δεδομένες τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα» αν και όπως αναφέρει στη συνέχεια «η δεύτερη κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έχει την εντολή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και φαίνεται να επιθυμεί να φέρει εις πέρας το έργο αυτό».

Τέλος όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας μειώνεται πρακτικά από τα 86 δισ. ευρώ στα 71 δισ. ευρώ, αφού οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των κονδυλίων που είχε δεσμευτεί για αυτές (25 δισ. ευρώ).