Η Siemens, οι ακτίνες Χ και τα φορολογικά έσοδα

Η Siemens, οι ακτίνες Χ και τα φορολογικά έσοδα
Την ώρα που η κυβέρνηση κινείται στον αστερισμό των «ισοδύναμων» για να μην αναγκαστεί να επιβαρύνει για μία ακόμη φορά τα γνωστά υποζύγια, μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και να δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανασάνουν, κυριολεκτικά βαλτώνουν στα Ταμεία της μετρητά και μάλιστα αρκετά, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να εκσυγχρονιστούν οι μέθοδοι πάταξης του λαθρεμπορίου και να εισπραχθούν πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ που χάνονται στα… σύνορα.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Υπουργείο Οικονομικών προκήρυξε για τον περασμένο Μάρτιο μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, την προμήθεια 4 αυτοκινούμενων συστημάτων ακτίνων Χ για τον έλεγχο των έμφορτων φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων, για τα Τελωνεία Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Κήπων και Κακαβιάς με έμφαση στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών.

Η προκήρυξη ορίζει σαφώς ότι τα συστήματα θα χρησιμοποιούνται και για την ανίχνευση άλλων λαθραίων εμπορευμάτων, ναρκωτικών ουσιών, όπλων κ.λπ. Αν και ο διαγωνισμός έγινε και κατατέθηκαν οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, περίπου 8 μήνες μετά την προκήρυξη, δεν έχει προχωρήσει καμία απολύτως διαδικασία, γιατί δεν έχει καν συσταθεί η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών που θα προβεί στην αξιολόγηση των προσφορών και έκδοση πορισμάτων!

Η σχετική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου που θα ενεργοποιούσε τη διαδικασία, φαίνεται ότι έχει παραπεμφθεί για μία ακόμη φορά στις ελληνικές καλένδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και ποιο είναι το «κουφό» της υπόθεσης;

Ότι για την προμήθεια των συγκεκριμένων scanners δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση του Κρατικού προϋπολογισμού, ούτε δέσμευση πολύτιμων Ευρωπαϊκών κονδυλίων, αφού τα χρήματα δίνονται αποκλειστικά από τη Siemens, στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο.

Είναι προφανές ότι τα scanners αποτελούν «διακαή πόθο» της εκάστοτε κυβέρνησης την τελευταία δεκαετία, καθώς μόνιμα εξαγγέλλονται δεσμεύσεις και υποσχέσεις για την εγκατάστασή τους κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Παράλληλα, ζητείται επιτακτικά η εγκατάστασή τους από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και χαρακτηρίζεται άμεση και επιτακτική ανάγκη η λειτουργία τους από όλους σχεδόν τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας λόγω της έξαρσης του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας χάνουν έσοδα και πλήττονται σοβαρά από την απουσία τους. Και αυτό ακριβώς έρχονται να επιβεβαιώσουν με απόλυτο τρόπο τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, που αναγνώρισε το πρόβλημα και ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, τόσο τον περασμένο Ιούλιο, όσο και πριν από λίγες μέρες, για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αγορά 4 αυτοκινούμενων συστημάτων με X-Ray, ενώ και η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς έχει επισημάνει, από τον περασμένο Αύγουστο την ανάγκη προμήθειας scanner για τα τελωνεία και λιμάνια της χώρας με επίσπευση των διοικητικών διαδικασιών. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα ούτε φωνή ούτε ακρόαση.


ΑΠΩΛΕΙΕΣ. Όπως είναι γνωστό, οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί που αναλογούν στην κατάσχεση μόνο λαθραίων τσιγάρων σε ένα και μόνο container μπορεί να υπερβούν τα 2.000.000 ευρώ! Μόνο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, η KPMG έχει υπολογίσει ότι το ελληνικό Δημόσιο έχασε πέρσι περί τα 600.000.000 ευρώ.

Και όλα αυτά χωρίς να υπολογισθούν πρόστιμα, φόροι και δασμοί από λαθραίο αλκοόλ, λαθραία καύσιμα, αδήλωτα εμπορεύματα και προϊόντα – μαϊμού, ΦΠΑ κ.λπ. Τα έμμεσα οφέλη για την ελληνική Οικονομία είναι εξίσου πολλά και προκύπτουν βασικά από τη διατήρηση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων, που πλήττονται ιδιαίτερα από το παραεμπόριο και τα προϊόντα – μαϊμού. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που συζητάμε για επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση που αντιστοιχεί σε 300.000.000 ευρώ και δραστική μείωση των συντάξεων, προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές μας και να ξεκινήσει η αξιολόγηση για την ελάφρυνση του χρέος.

Με άλλα λόγια, με τη βοήθεια των scanners με ακτίνες Χ και με κατασχέσεις, π.χ., 10 container μόνο με λαθραία τσιγάρα (χωρίς να υπολογισθούν όλα τα υπόλοιπα), η Κυβέρνηση μπορεί να καλύψει το ζητούμενο ετήσιο ισοδύναμο της κατάργησης του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, που υπολογίζεται σε περίπου 20.000.000 ευρώ!

Αντί λοιπόν η ελληνική Κυβέρνηση να ψάχνει τα ισοδύναμα μέτρα για διάφορους φόρους, θα μπορούσε κάλλιστα να επιταχύνει τις διαδικασίες απόκτησης των scanners με αψίδες ακτίνων Χ και να τα καλύψει από την πάταξη του λαθρεμπορίου με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και ταυτόχρονα να ικανοποιήσει ένα πάγιο και απολύτως δίκαιο αίτημα του εμπορικού κόσμου της χώρας, κάνοντας πράξη τις εξαγγελίες της, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.


Δουλεύουν ήδη σε Βαλκάνια και Αφρική

Η λειτουργία αυτοκινούμενων scanner με αψίδα ακτίνων Χ τελευταίας τεχνολογίας για τον έλεγχο των φορτηγών και containers στα ελληνικά τελωνεία για την πάταξη του λαθρεμπορίου και παρεμπορίου είναι όπως υποστηρίζουν όλοι οι φορείς απαραίτητα...

Τα συστήματα αυτά έχουν υιοθετηθεί σαν ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελέγχου φορτηγών και containers σε όλη την υφήλιο αφού παρουσιάζουν μία εξαιρετικά λεπτομερή εικόνα του οποιουδήποτε φορτίου που μεταφέρεται, διευκολύνοντας πολύ σοβαρά την γρήγορη και αξιόπιστη ανίχνευση μεγάλης κλίμακας λαθρεμπορίου αυξάνοντας ταυτόχρονα τα κρατικά έσοδα, χωρίς να απαιτείται να ελεγχθεί το φορτίο με χρονοβόρο έλεγχο με τα χέρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοια συστήματα, λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια σε τελωνειακούς σταθμούς και λιμάνια της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής, ακόμη και σε αρκετές χώρες της Αφρικής, ενώ όλες οι γείτονες χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, ακόμη και τα Σκόπια και η Αλβανία!) χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα. Η Ελλάδα δυστυχώς αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αφού προσπαθεί ανεπιτυχώς για την εγκατάστασή τους για πάνω από 10 χρόνια…

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ