Μοσκοβισί: Χρειάζονται νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων

Μοσκοβισί: Χρειάζονται νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων
«Χρειάζονται νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, που θα εμπεριέχουν επιπλέον βήματα σταθεροποίησης των δημόσιων χρηματοοικονομικών» λέει ο κ. Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα και μάλιστα τονίζει ότι θα το πει και διά ζώσης στον κ. Τσακαλώτο την Δευτέρα.

Ο κ. Μοσκοβισί αν και φαίνεται να μιλά σε αυστηρό τόνο υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν όλες οι μεταρρυθμίσεις χωρίς χάσιμο χρόνου, σημειώνει πως προσμένει να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και πως τόσο η Κομισιόν, όπως στο παρελθόν, όσο και ο πρόεδρος Γιούνκερ είναι έτοιμοι να βοηθήσουν.

«Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας και καθόλου καιρός για χάσιμο» είπε και πρόσθεσε πως περιμένει τον κ. Τσακαλώτο την Δευτέρα για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί αν και η νέα κυβέρνηση λειτουργεί λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, ωστόσο υπάρχει μια συνέχεια με τον κ. Τσίπρα, τον κ. Τσακαλώτο, αλλά και τον Γιώργο Χουλιαράκη, που όπως είπε έκανε πολύ καλή δουλειά ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών. «Είμαστε εξοικειωμένοι και έχουμε καλή συνεργασία» είπε.

Στο σημείο αυτό ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε πως τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η οικονομική ομάδα, αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εκτός από τις μεταρρυθμίσεις.

«Συνεπώς θα επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και την ψήφιση των επόμενων βημάτων της συμφωνίας τις προσεχείς εβδομάδες. Αυτό γίνεται διότι πρέπει να γίνει η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που δεσμεύθηκαν για την Ελλάδα τον Αύγουστο».

«Χρειαζόμαστε νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων που εμπεριέχουν επιπλέον βήματα σταθεροποίησης των δημόσιων χρηματοοικονομικών, εμπροσθοβαρή μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, παροχή βοήθειας στις ελληνικές αρχές για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα. Αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω στον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά το Eurogroup της Δευτέρας. Πρόκειται για αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλους, καθώς όσο πιο γρήγορα ψηφιστούν και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος τόσο πιο αποτελεσματικά θα συνεχίσει το πρόγραμμα.

Ο κ. Μοσκοβισί επιμένει στις μεταρρυθμίσεις υπογραμμίζοντας πως η εφαρμογή τους είναι το κλειδί της οικονομικής προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Το ξέρει αυτό ο κ. Τσίπρας, επισημαίνει και συνεχίζει διευκρινίζοντας «πρόκειται για ζήτημα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ο Επίτροπος τονίζει πως δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα λιτότητας, καθώς όπως λέει περιλαμβάνει 86 δισ. ευρώ που θα πάνε στην Ελλάδα. «Οι μεταρρυθμίσεις είναι η προϋπόθεση για την ύπαρξη μια ελληνικής οικονομίας επαρκώς ανταγωνιστικής για να είναι πραγματικά μια οικονομία της Ευρωζώνης. Εάν το καταφέρουμε αυτό η Ελλάδα έχει τεράστια περιουσιακά στοιχεία και θα γίνει και πάλι ελκυστική για τους επενδυτές», τονίζει.

Αναφορικά με τις τράπεζες, υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο, καθώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) είναι εν μέσω της διαδικασίας της ολοκληρωμένης αξιολόγησης του ελληνικού τραπεζικού τομέα. «Αναμένω ότι αυτό θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Οκτωβρίου. Είναι το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της πολύ σημαντικής τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης πριν από το τέλος του έτους» είπε και επεσήμανε πως οι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες είναι αναγκαίες για την αποκατάσταση εμπιστοσύνης και την επανέναρξη ροής χρήματος στην πραγματική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ