Ο «μύθος» με τα ισοδύναμα: Πόσο κοστίζει η αντικατάσταση των σκληρών μέτρων του μνημονίου

Ο «μύθος» με τα ισοδύναμα: Πόσο κοστίζει η αντικατάσταση των σκληρών μέτρων του μνημονίου
Αυτοπαγιδευμένα στις ασφυκτικές δεσμεύσεις του νέου Μνημονίου αλλά και στις υποσχέσεις τους για βελτίωση ή άρση συγκεκριμένων μέτρων, νιώθουν τα κόμματα λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Τα οικονομικά επιτελεία που «τρέχουν», μάλιστα, το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας έχουνσηκώσει ψηλά τα χέρια, αφού για να αλλάξουν τα μέτρα που θεωρούνται -από ελληνικής πλευράς-ως «ανοικτά», απαιτούνται περί τα 6,5 δισ. ευρώ!

Τα μηνύματα που έφτασαν στη Συγγρού και στην Κουμουνδούρου από το Βερολίνο και τιςΒρυξέλλες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας: α) οι όποιες διορθώσεις δεν μπορούν ναακουμπάνε στο «σκληρό» πυρήνα του Μνημονίου, άρα απαγορεύονται εκ προοιμίου οι σκέψεις γιαυπαναχώρηση στο πεδίο των συντάξεων και β) μια τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δενολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση, δηλαδή αν δεν ληφθούν τα πιο σκληρά μέτρα!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα επιτελεία των κομμάτων εξετάζουν συγκεκριμένεςπαρεμβάσεις, έτσι ώστε να μη δοθεί η εικόνα της διάθεσης συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης τηςσυμφωνίας. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, για τα μέτρα που περνάνε από την κρισάρα των επιτελείωνστην Κουμουνδούρου και στη Συγγρού δύσκολα μπορούν να βρεθούν αξιόπιστα ισοδύναμα.

Ειδικότερα:

  • για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι τομέτρο είναι άδικο, αναποτελεσματικό κι ως εκ τούτου θα επιχειρήσει να το άρει μετά από τιςεκλογές. Ανάλογη είναι η δέσμευση που ανέλαβε και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τη θύελλααντιδράσεων και το αλαλούμ που προκάλεσαν τα ήξεις- αφήξεις στην εφαρμογή του μέτρου.Για την αντικατάσταση του μέτρου θα πρέπει να βρεθούν 300- 350 εκατ. ευρώ (περίπου 260εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και πάνω από 50 εκατ. ευρώ από τα ΦΠΑ σταφροντιστήρια)
  • για το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία: το νέο Μνημόνιο προβλέπει την επαναφοράτου ή τη λήψη ισοδύναμων. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 20 εκατ. ευρώ
  • για τη φορολογία των αγροτών: είναι από τα πιο δύσκολα θέματα που θα χειριστούν την 21ηΣεπτεμβρίου τα κόμματα. Η άρση της αύξησης του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, που ήδη έχειψηφιστεί και πρέπει να εφαρμοστεί την 1η Οκτωβρίου, σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν απόαλλού 105 εκατ. ευρώ. Άλλα τόσα θα πρέπει να βρεθούν για το “πάγωμα” της αύξησης τηςπροκαταβολής φόρου των αγροτών- που ήδη εφαρμόζεται- ενώ τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ θαπρέπει να βρεθούν για την αποφυγή της αύξησης του φόρου εισοδήματος στο 26%.
  • για το ΕΚΑΣ: το κονδύλι που απαιτείται σε ετήσια βάση είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ καιαυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι δανειστές επέμεναν εδώ και καιρό στηνκατάργηση του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν βρεθεί τρόπος να καλυφθούν κάποιοιχαμηλοσυνταξιούχοι από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, σίγουρα θα είναι πολύ λιγότεροιαπό τους σημερινούς 380.000 δικαιούχους
  • για το επίδομα θέρμανσης: το νέο Μνημόνιο προβλέπει τη μείωση κατά 50% του σχετικούκονδυλίου. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι αν τα κόμματα θέλουν να διατηρήσουν τον ίδιοαριθμό δικαιούχων ή το ίδιο ύψος επιδόματος, θα πρέπει να βρουν ισοδύναμα περίπου 100εκατ. ευρώ
  • για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος: αποτελεί μια από τις ήττες στη διαπραγμάτευση, αφού
  • συμφωνήθηκε η εφαρμογή της ή η λήψη ισοδύναμων. Υπολογίζεται ότι αν δεν εφαρμοστεί τομέτρο, απαιτούνται περίπου 375 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθείότι ακόμα κι αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι μάλλοναναπόφευκτη, καθώς μετά από την επικείμενη ενοποίηση όλων των Ταμείων στο ΕΤΕΑ, ταμοναδικά τους έσοδα θα είναι οι ίδιοι πόροι, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι παροχές θαπροσαρμοστούν στα έσοδα
  • για το ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου: από τον επόμενο κιόλας μήνα, το υπουργείο Οικονομικώνθα πρέπει να ορίσει με Απόφαση του ποια θα είναι τα πρώτα νησιά που θα χάσουν τουςμειωμένους κατά 30% συντελεστές. Για την πλήρη άρση του μέτρου, που έχει ξεσηκώσειθύελλα αντιδράσεων ειδικά στα ακριτικά νησιά, απαιτούνται περίπου 340 εκατ. ευρώ, ωστόσοεξετάζονται κάποια αντίμετρα- π.χ. επιστροφή φόρου για μόνιμους κατοίκους με μικρόεισόδημα- με μικρότερο δημοσιονομικό κόστος

Οι συντάξεις και ο ΕΝΦΙΑ

Σε ότι αφορά τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξειςισχύουν τα εξής: το ετήσιο κόστος για την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα “αγκάθια” της επόμενης ημέρας,αφού στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται ρητά ότι θα πρέπει να βρεθούν και να νομοθετηθούν τααντίστοιχα ισοδύναμα. Μια από τις σκέψεις είναι να εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό για τιςαποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους, δηλαδή μικρότερες μειώσεις συντάξεων, από αυτές πουψηφίστηκαν το 2012. Ακόμα κι έτσι, το κόστος υπολογίζεται ότι δύσκολα θα πέσει κάτω από το 1δισ. ευρώ.

Τέλος για τον ΕΝΦΙΑ, στο νέο Μνημόνιο υπάρχει δέσμευση για έσοδα 2,65 δισ. ευρώ αλλά ήδηστα κομματικά επιτελεία αναζητούνται τρόποι έτσι ώστε τα έσοδα αυτά να εξασφαλιστούν μεδιαφορετικό τρόπο. Στο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, δείχνουν να προσανατολίζονται σε ένα συνολικόφόρο περιουσίας, ακόμα και αυτής που βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ ήδη υπάρχουν εισηγήσεις γιααλλαγές στους ισχύοντες συντελεστές με στόχο την εξασφάλιση ενός μικρού αφορολόγητου ή τηνπλήρη απαλλαγή των κατ' επάγγελμα αγροτών.

Δεν αλλάζουν με... τίποτα

Νέα φορολογική κλίμακα- Ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς

Αύξηση φόρου εισοδήματος από ενοίκια

Αλλαγές σε αφορολόγητα και συντελεστές φορολογίας γονικών παροχών- κληρονομιών

Σύνδεση εισφορών- συντάξεων

Εφαρμογή νόμου 2010 (μείωση συντάξεων)

Υπολογισμός εισφορών αυτοαπασχολούμενων με το πραγματικό εισόδημα

Κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων

Εναρμόνιση εισφορών με αυτές του ΙΚΑ

Αύξηση εισφορών ΟΓΑ

“Πάγωμα” κρατικής επιχορήγησης στα Ταμεία

πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ