Ποιες επενδύσεις έκαψαν τα capital controls

Ποιες επενδύσεις έκαψαν τα capital controls
Ο τζίρος στην αγορά έχει πέσει στο ναδίρ, κυοφορούμενα deals απειλούνται με οριστική ματαίωση και προγραμματισμένες επενδύσεις αναβάλλονται μέχρι νεοτέρας. Αυτή είναι η εικόνα της πραγματικής οικονομίας λίγες ημέρες πριν από τις πρόωρες εκλογές. Για το τι θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα και εφόσον δεν ομαλοποιηθεί μετεκλογικά η κατάσταση είναι το ακόλουθο στιγμιότυπο.


Σε μία Ελληνοαμερικανική σύνοδο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη λίγο πριν εκπνεύσει το 2014, πριν από την Προεδρική Εκλογή και βεβαίως πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου ο μεγαλοεπενδυτής -με ισχυρές τοποθετήσεις στις μετοχές των Ελληνικών τραπεζών- Τζον Πόλσον, είπε ότι δεν πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα αν δεν ομαλοποιηθεί πρώτα η πολιτική κατάσταση. Είναι ίδιον των ισχυρών χαρτοφυλακίων να απέχουν από οικονομίες και αγορές όταν η κατάσταση μυρίζει… μπαρούτι.

Η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου που συνοδεύεται από το ποσό των 3 δις. και το οποίο στην πλειονότητά του θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις κλινικές, τους κατασκευαστές και στην επιστροφή του ΦΠΑ, θα πάει πίσω δύο μήνες σύμφωνα με τους κ.κ. Πολ Τόμσεν και Γερούν Ντάισελμπλουμ. Και όχι μόνο αυτό. Τα περίφημα deals που κυοφορούνταν σε κάθε επίπεδο της επιχειρηματικής ζωής του τόπου μένουν πίσω, όσο οι τράπεζες που υποτίθεται ότι θα τα χρηματοδοτούσαν, παραμένουν ερμητικά κλειστές και δουλεύουν μόνο για να προμηθεύουν με χρεωστικές κάρτες τους πελάτες τους ή για να εξηγούν πώς να γίνεται σωστή χρήση του e banking.

Υπό αυτά τα δεδομένα οι τζίροι των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, μπορεί να μην έχουν δημοσιευτεί ακόμη από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., αλλά αποτελούν προϊόν εκτίμησης και με μεσοσταθμική μείωση -5% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2014, δείχνουν μια minimum μείωση 1,33 δισ. ευρώ στον καλοκαιρινό τζίρο του 2015.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. Κατά τη διάρκεια των capital controls και ιδιαίτερα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2015, έχουν γίνει εκτιμήσεις απώλειας 520 εκατ. ευρώ (-14,9%) τον Ιούλιο και 620 εκ. ευρώ (-17,3%) τον Αύγουστο στην κατανάλωση.

Και όχι μόνο αυτό, σύμφωνα με καταγραφή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, το λιανικό εμπόριο δύσκολα θα αντέξει άλλες απώλειες, ενώ θεωρείται αδύνατο να μπορέσει να αναπληρώσει μέρος της ζημίας, μέχρι το τέλος του έτους, μετά από την πιο δύσκολη θερινή περίοδο των τελευταίων ετών.

Επιπρόσθετα, έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος καταδεικνύει ότι σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων θεωρεί ως πολύ πιθανό τον κίνδυνο λουκέτου. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Φεβρουάριο του 2015 δεν ήταν ούτε 40%...

Με τα capital controls ήρθε η απόλυτη καταστροφή. Κάθετη πτώση στο κύκλο εργασιών τους λόγω της επιβολής κεφαλαιακών έλεγχων σημείωσαν 9 στις 10 επιχειρήσεις. 3 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70% ενώ συνολικά για τις επιχειρήσεις η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%.

Deals

ΜΑΤΑΙΩΣΗ. Το μεγάλο deal στον ιδιωτικό τομέα που χάλασαν τα capital controls, ήταν αυτό του Σκλαβενίτη με τον Βερόπουλο. Τελευταίες πληροφορίες των «Π» που προέρχονται από τράπεζες που χειρίζονται τις λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ότι οι υπογραφές υπάρχει περίπτωση να ματαιωθούν οριστικά! Ο λόγος είναι ότι ακόμα κι αν τα έχουν βρει οι δύο πλευρές, η ρευστότητα στην οικονομία δεν θα έρθει νωρίτερα από το ερχόμενο καλοκαίρι, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων και θα έχουν ανοίξει πάλι για τους ιδιώτες επενδυτές. Από την άλλη, η πλευρά Σκλαβενίτη δεν φαίνεται διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια την εξαγορά, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.
Ανάλογη τύχη έχει και η πρόταση εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΓ Νίκας από το σχήμα Chipita-Impala Invest. Οι συζητήσεις μεταξύ της Chipita-Impala Invest, των μετόχων της ΠΓ Νίκας και των πιστωτριών τραπεζών, ενώ βρίσκονταν στην τελική ευθεία, μπήκαν στο… συρτάρι από τα τέλη Ιουνίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το κυοφορούμενο deal της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, με το αμερικανοβρετανικό fund «Bain Capital» και τη βρετανική Bartons. Οι συζητήσεις χρονολογούνται από την περασμένη χρονιά, ωστόσο ακόμη και λίγες ώρες πριν την επιβολή των capital controls μόνο τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν συμφωνήσει με το σχετικό business plan.

Χαλάει και η δουλειά της Dolphin στην Κέα

Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις καθιστούν μάλλον αδύνατη, σύμφωνα με πληροφορίες και την υλοποίηση της μικτής τουριστικής επένδυσης που προωθεί στην Κέα ο εισηγμένος στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου όμιλος Dolphin Capital Investors. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ενώ ο όμιλος από την περασμένη Άνοιξη είχε προχωρήσει στην υπογραφή MoU με ξένους επενδυτές για τη χρηματοδότηση της μικτής τουριστικής επένδυσης στην Κέα, οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις φαίνεται να έχει αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές. Για τον λόγο αυτό η Dolphin φέρεται να αναζητά νέους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σημειωτέον, ότι οι Άραβες που επρόκειτο να πάρουν θέση στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας μέσω της εξαγοράς συμμετοχής στην εταιρεία των κ.κ. Φειδάκη – Ρέστη, λέγεται πως τώρα κρατούν… αποστάσεις.

Μεταξύ άλλων, στον αέρα βρίσκεται η αναδιάρθρωση δανείων δεκάδων εταιρειών, εισηγμένων και μη, όπως κατασκευαστικών αλλά και επιχειρήσεων από τον κλάδο Υγείας οι οποίες κινδυνεύουν με άμεσο λουκέτο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ