Σταθάκης στο BBC: Η Ελλάδα σώθηκε

Σταθάκης στο BBC: Η Ελλάδα σώθηκε
Αισιόδοξος ότι οι νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατάφεραν να σπάσουν το αδιέξοδο της Ελλάδας με τους δανειστές εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο κ. Σταθάκης τόνισε ότιοι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αναμένεται να συντάξουν τη Δευτέρα μία κοινή δήλωση στην οποία θα λένε ότι μπήκε η βάση μίας επίσημης συμφωνίας με την Αθήνα για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και την εκταμίυση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η τεχνικές εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να επισημοποιηθεί η συμφωνία. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να καταφέρει να πληρώσει τη δόση του 1,5 δισ. στο ΔΝΤ μέχρι τις 30 Ιουνίου και έτσι να αποφύγει την χρεοκοπία.

Ο υπουργός Οικονομίας απαρίθμησε τις νέες ελληνικές προτάσεις προς τους δανειστές, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση απέφυγε να παραβεί τις κόκκινες γραμμές της». Είπε ακόμη ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις ή στους μισθούς του δημοσίου τομέα, ενώ σημείωσε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Τέλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ειχε συμφωνήσει με το ΔΝΤ και την ευρωζώνη ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ήταν στο 1% του ΑΕΠ για φέτος, 2% την επόμενη χρονιά και 3% το 2017 και συμπλήρωσεότι «αναμένει κριτική από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία αλλά πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να υπερβεί αυτό το εμπόδιο, ενώ εκτίμησε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ο,τι έπρεπε ώστε να αποτρέψει την ΕΚΤ να κλείσει εντελώς την στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις τράπεζες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ