Αυτή είναι η πρόταση των δανειστών (pdf)

Αυτή είναι η πρόταση των δανειστών (pdf)
Η πρόταση των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση -όπως αυτή παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα- αποτελείται από δύο κείμενα, πέντε και επτά σελίδων, αντίστοιχα

Οι προτάσεις των κ.κ. Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ προς την Αθήνα περιλαμβάνουν σκληρά μέτρα για τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ, τον ΦΠΑ στην ενέργεια και το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο.

Όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», η πρόταση αποτελείται από δύο κείμενα: το πρώτο με τίτλο «Δεσμεύσεις Πολιτικής» (GREECE - POLICY COMMITMENTS) αριθμεί μόλις πέντε σελίδες, ενώ το δεύτερο έγγραφο πρόκειται για πίνακα προαπαιτούμενων ενεργειών (Prior Actions) και αριθμεί επτά σελίδες.

Από μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου, προκύπτει ότι η πρόταση των δανειστών αποτελεί ουσιαστικά ένα «άτυπο» Μνημόνιο, καθώς ενσωματώνει πλήρως τα μέτρα που προέβλεπε η 5η αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, την οποία η Αθήνα είχε διαμηνύσει ότι δεν θα αποδεχτεί.

Συνοπτικά, οι δανειστές προτείνουν:

Μέτρα τριών δισ. ευρώ

Στα δημοσιονομικά «βλέπουν» πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ το 2015, αν δεν ληφθούν νέα μέτρα.

Εκ των πραγμάτων ζητούν μέτρα 1,66% του ΑΕΠ (τρία δισ. ευρώ), για να γίνει εφικτός ο νέος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1% του ΑΕΠ το 2015 (από 3% του ΑΕΠ, που προέβλεπε το μνημόνιο).

Η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

ΦΠΑ

Στον τομέα του ΦΠΑ, οι δανειστές φέρονται να ζητούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση.

Προτείνουν βασικό συντελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά, με παράλληλο εξορθολογισμό των εξαιρέσεων.

Συντάξεις: Επίσης, ζητείται πλήρης εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012. Παράλληλα, ζητούν να γίνουν «περαιτέρω άμεσα βήματα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, προτείνουν:

- Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ

- Aύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

- Σημαντική αυστηροποίηση κανόνων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

- Νομοθέτηση, τον προσεχή Σεπτέμβριο, για την ενοποίηση Ταμείων και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος, που θα συνδέει στενότερα τις εισφορές με τις παροχές.

Μισθολόγιο Δημοσίου

Το κείμενο αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν σχέδιο για ένα ενιαίο μισθολόγιο, με βάση τους συμφωνημένους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της «αποσυμπίεσης» της κατανομής των μισθολογικών κλιμακίων «και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Επομένως, καθίσταται σαφές ότι, εκτός από αυξήσεις μισθών για υπαλλήλους με τα κατάλληλα προσόντα, οι τρεις θεσμοί ζητούν και μειώσεις μισθών στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου.

Εργασιακά

Στα εργασιακά ζητείται η έναρξη μιας διαδικασίας διαβούλευσης, ανάλογης με αυτή που έγινε για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2013, με στόχο αυτή τη φορά την αναθεώρηση των θεσμικών πλαισίων (μεταξύ άλλων) για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

Οι όποιες αλλαγές θα μπορούν να υιοθετηθούν μόνο σε συμφωνία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Αγορές προϊόντων-επαγγέλματα

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ζητείται εκ νέου άνοιγμα των επαγγελμάτων και απελευθέρωση υπηρεσιών με πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Περαιτέρω ενέργειες θα γίνουν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ληξιπρόθεσμα

Οι δανειστές ζητούν επίσης σχέδιο για την πλήρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, τις επιστροφές φόρων και την ικανοποίηση των αιτήσεων για συνταξιοδότηση έως το τέλος του 2016.

Δείτετο σχέδιο Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ στο συνημμένο αρχείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ