Το σχέδιο των «5»: Η τελευταία προσφορά για την Ελλάδα

Το σχέδιο των «5»: Η τελευταία προσφορά για την Ελλάδα
Αντικείμενο των νυχτερινών διαβουλεύσεων Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ ήταν η πορεία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που αναμεταδίδει η Deutsche Welle, οι επικεφαλής ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ έθεσαν επί τάπητος πιθανή συμβιβαστική πρόταση, την οποία ενδέχεται να καταθέσουν στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους πρόκειται για την τελευταία προσφορά των δανειστών ενώ βάση αποτελεί το τρέχον πρόγραμμα στήριξης από το 2012, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα. Όλες οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με τους ίδιους.

Στόχος της πενταμερούς, όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν να διατυπωθεί μια κοινή πρόταση ή καλύτερα το περίγραμμα μίας πιθανής πρότασης, πάνω στο οποίο μπορούν να γίνουν οι σχετικές συζητήσεις, ωστόσο πάντα αυστηρά στη βάση του τρέχοντος προγράμματος. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

Πάντως διαπραγματευτικοί κύκλοι στο Βερολίνο αναφέρουν σήμερα το πρωί ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών συνεχίζονται εντατικά. Το dpa σχολιάζει ότι οι δανειστές βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο της ελληνικής κυβέρνησης.

Και αυτό επειδή δεν σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Γερμανοί αναλυτές δεν αποκλείουν καταιγιστικές εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα ή ακόμα και επίτευξη συμφωνίας, καθώς την Κυριακή ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του G7 στη Βαυαρία, όπου η Α. Μέρκελ δεν θέλει να κυριαρχήσει το ελληνικό ζήτημα.

Η Suddeutsche Zeitung αναφέρει ότι πολλοί εκτιμούν πως η συζήτηση αυτή των πέντε αξιωματούχων στο Βερολίνο, η οποία διήρκησε περίπου τρεις ώρες, είναι το πρελούδιο μιας απόφασης για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Σε μια σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο προσπάθησαν οι πιστωτές της Ελλάδας να καταλήξουν σε μια τελευταία συμβιβαστική πρόταση, σημειώνει η Zeit. Όμως, προσθέτει, τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής δεν έχουν γίνει γνωστά.

Το ελληνικό δράμα χρέους μπαίνει στην τελευταία φάση, επισημαίνει η Handelsblatt. Και εξηγεί: Την Παρασκευή η Αθήνα πρέπει να πληρώσει μια δόση ύψους 300 εκατομμυρίων. Οι διεθνείς πιστωτές προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα πιθανό συμβιβαστικό πακέτο, όμως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία, καταλήγει.

Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πραγματοποίησαν μια έκτακτη συνάντηση στο Βερολίνο για τα επόμενα βήματα, χωρίς όμως την παρουσία του κ. Τσίπρα. Προφανώς, σχολιάζει, οι θεσμοί επιθυμούν να κάνουν μια τελευταία συμβιβαστική πρόταση στην Αθήνα.

Οι Financial Times μετέδωσαν πως σκοπός της συνάντησης στο Βερολίνο δεν ήταν η διαμόρφωση μιας τελεσιγραφικού τύπου πρότασης προς την Ελλάδα αλλά ενός σχεδίου προς παρουσίαση στον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο αναμένουν μια «γρήγορη αντίδραση».

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, οι συζητήσεις του Βερολίνου ήταν επικεντρωμένες σε ένα τεχνικό κείμενο που είχε ετοιμαστεί από την Κομισιόν που όλες οι πλευρές θα χρησιμοποιούσαν σε μια προσπάθεια να βρουν συμβιβαστικές φόρμουλες αποδεκτές από όλους τους πιστωτές.

Οι Financial Times δημοσίευσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα μια επεξήγηση των τάσεων που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της έκτακτης μίνι Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο.

Κατά την εφημερίδα, το ΔΝΤ διατηρεί μια σκληρή γραμμή, σεβόμενο αφενός τους κανονισμούς που διέπουν το καθεστώς παροχής δανεισμού και αφετέρου επισημαίνοντας τις επικρίσεις που δέχεται από άλλες δανειζόμενες χώρες του πλανήτη, που επιμένουν ότι η Αθήνα έχει τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης μέχρι τώρα.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει για την παροχή πιο γενναιόδωρων όρων προς την Αθήνα, θέτοντας σε ύψιστη προτεραιότητα τη συνοχή της ευρωζώνης, γεγονός που αποτιμά ως ορόσημο για την ενότητα της ΕΕ.

Ο τρίτος εταίρος, η ΕΚΤ φαίνεται ότι επιθυμεί να διατηρήσει τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος, αλλά εξέφρασε φόβους για ένα ενδεχόμενο πλήγμα στην αξιοπιστία της, εξαιτίας της υπερβολικής διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της ως κεντρικής τράπεζας.

«Κι αν η Ανγκελα Μέρκελ, η πιο ισχυρή πολιτικός της Ευρώπης, επιμείνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω οικονομική βοήθεια, τα χρήματα αυτά πιθανόν να προέλθουν από την ευρωζώνη και όχι το ΔΝΤ», συμπλήρωσε ο συντάκτης του άρθρου των FT.