Βαρουφάκης: Οι θεσμοί θέλουν να κατέβουν όλοι οι μισθοί εφοριακών στα 700 ευρώ

Βαρουφάκης: Οι θεσμοί θέλουν να κατέβουν όλοι οι μισθοί εφοριακών στα 700 ευρώ
«Η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο της, στο επισφαλές σημείο της. Είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε όλοι μαζί να κλείσει», τόνισε ο Γιάννης Βαρουφάκης σε συγκεντρωμένους εφοριακούς έξω από το Υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά να κρατήσει σε μια ισορροπία και αυτά τα οποία έχουν ήδη λυθεί.

Απευθυνόμενος στους εφοριακούς τόνισε «ξέρετε ποιο επιχείρημα ακούμε κάθε μέρα στις διαπραγματεύσεις για σας; Ότι έχουν δίκιο για την εξομάλυνση και την εξίσωση των μισθών. Να πάρουμε τους υπάρχοντες μισθούς που είναι πάνω από τα 700 ευρώ και να τους κατεβάσουμε όλους στα 700. Αυτό μας λένε. Απέναντι σε αυτή την αδίστακτη πολιτική και στάση εμείς εναντιωνόμαστε καθημερινά».

«Την άποψή μας την ξέρετε. Θα την πω άλλη μια φορά: αυτός ο δυισμός, η αντιμετώπιση των παλαιοτέρων με τόσο διαφορετικό τρόπο από τους νέους αποτελεί όχι μόνο αδικία, αλλά και βαθιά πηγή αναποτελεσματικότητας για το φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Άρα έχουμε ακριβώς την ίδια άποψη».

«Το ερώτημα είναι πώς θα λειτουργήσουμε συνολικά και συλλογικά ώστε να λύσουμε το πρόβλημα», υπογράμμισε..

Απαντώντας σε ερώτηση εφοριακού για το εάν έχει εμπιστοσύνη και εάν στηρίζει τους εφοριακούς υπαλλήλους δήλωσε «απολύτως».

Πρόσθεσε πως «δεν μπορώ να είμαι Υπουργός Οικονομικών εάν δεν στηρίζομαι στους εφοριακούς. Το λέω δυνατά. Και επιτέλους στην Ελλάδα- όχι μόνο για τους εφοριακούς, αλλά και συνολικότερα- πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας. Είναι αδύνατο να συνεχίσουμε ως χώρα όταν λοιδορούνται άνθρωποι ως ένοχοι προ της αποδείξεως της ενοχής τους.

Οπότε αυτό ισχύει για όλους και όσον αφορά το δικό μας Υπουργείο πρέπει να ισχύει 100 φορές πιο πολύ, γιατί εδώ βασίζονται τα φορολογικά έσοδα, τα έσοδα του κράτους. Θα σας δούμε την επόμενη εβδομάδα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη φράση που είπε σε καθαρίστρια «μπορώ εγώ να δεσμευτώ ότι θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο;», τόνισε:

«Ας σοβαρολογούμε επιτέλους μια φορά. Ρωτήθηκα εάν δεσμεύομαι ότι μετά τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τις συμβασιούχες καθαρίστριες, θα προχωρήσουμε σε μια κίνηση που να τις αποκαταστήσει. Είπα, βεβαίως και θα το κάνουμε. Και ρωτήθηκα «Θα είστε υπουργός; Θα είστε κυβέρνηση;» και λέω «δεν μπορώ να δεσμευτώ για κάτι τέτοιο».

Δεν μπορώ να δεσμευτώ ότι θα ζω αύριο... «χτύπα ξύλο». Αλλά μην παίρνουμε το «τόσο» και το κάνουμε «τόσο», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ