ΣΟΚ: Επιστρέφει στην ύφεση η ελληνική οικονομία

ΣΟΚ: Επιστρέφει στην ύφεση η ελληνική οικονομία
Σε ύφεση πέρασε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,2% σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή το μεσημέρι της Τετάρτης. Το τέταρτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,4%.


Ειδικότερα, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ, σε όρους όγκου, το α΄ τρίμηνο 2015 σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2014 παρουσίασε άνοδο 0,3%, ενώ σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2014 μειώθηκε 0,2%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,1%.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει επίσης, ότι το 2014 καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% για το σύνολο του έτους (μείωση 0,3% το α΄ τρίμηνο και αυξήσεις 0,3% το β΄ τρίμηνο, 1,5% το γ΄ τρίμηνο και 1,3% το δ΄ τρίμηνο).

Σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών έχουν τεθεί και οι προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ εφέτος, οι οποίες συναρτώνται με το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Στην Ευρωζώνη, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ