Ο Βαρουφάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον - Πάει Παρίσι και Βρυξέλλες

Ο Βαρουφάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον - Πάει Παρίσι και Βρυξέλλες
Με τις συναντήσεις που είχε χθες στο υπουργείο Οικονομικών με τον υφυπουργό Διεθνών Υποθέσεων Nathan Sheets και στο Λευκό Οίκο με τη σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα, Καρολάιν Άτκινσον, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, "κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έγινε επισκόπηση των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών".

Επισημάνθηκε ότι ο κ. Βαρουφάκης "ανέπτυξε στους Αμερικανούς αξιωματούχους το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι υπάρχει κοινός τόπος για ζητήματα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και για την πολιτική, που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη".

Τονίστηκε επιπρόσθετα ότι συζητήθηκαν επίσης "θέματα που έχουν σχέση με τη δομή της Ευρωζώνης με τον υπουργό Οικονομικών να αναπτύσσει στους συνομιλητές του τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη επανεξέτασης της αρχιτεκτονικής της".

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να "δεσμευθεί πλήρως" στις τεχνικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από τα ραντεβού του με την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στους δύο ευρωπαϊκούς σταθμούς του με τον Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία.

Αυτό υποστηρίζει «το Βήμα», αν και επισήμως δεν υπάρχει ακόμη ανακοίνωση από το ΥΠΟΙΚ για το πρόγραμματα του υπουργού Οικονομικών τις επόμενες ημέρες.
Στόχος της ελληνικής πλευράς φέρεται να είναι η επίτευξη μια επί της αρχής πρώτης συμφωνίας με τους δανειστές για τα πρώτα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και να ακολουθήσει στη συνέχεια, εντός του διμήνου, οι συμφωνία για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν νωρίτερα γερμανικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απαίτηση της Κριστίν Λαγκάρντ για μείωση συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ και λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην συνάντησή της με τον Ελληνα αξιωματούχο.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, δήλωσε μιλώντας στο Real FM ότι προφανώς συζητήθηκαν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό με τον κ. Βαρουφάκη να τονίζει εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ότι δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση της κυβέρνησης σε αυτά τα ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ