Αποκάλυψη: Οι 86 Έλληνες που έλειπαν από την λίστα Λαγκάρντ

Αποκάλυψη: Οι 86 Έλληνες που έλειπαν από την λίστα Λαγκάρντ
Νέα ονόματα Ελλήνων που έλειπαν από τη λίστα Λαγκάρντ, αποκάλυψαν «Τα νέα» στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων και της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Πρόκειται για 86 πρόσωπα που δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, με ύψος καταθέσεων 270 εκατομμύρια δολάρια, την περίοδο 2006-2007.

Για την διεξαγωγή της έρευνας συνέβαλαν περισσότεροι από140 δημοσιογράφοι από 45 διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον 50 μέσα ενημέρωσης -ανάμεσά τους η Guardian, η Süddeutsche Zeitung, το BBC και πολλά ακόμα.

Ο αρθρογράφος Χάρης Καρανίκας αναφέρει ότι τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 102 δισ. δολάρια και συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τα αρχεία της τράπεζας, (τα απέσπασε ένας πρώην συνεργάτης της) οι συνολικές καταθέσεις στους λογαριασμούς 106.000 πελατών ανέρχονται σε 102 δισεκατομμύρια δολάρια!Ανάμεσά τους βρίσκονται επιπλέον 86 ονόματα με ελληνικό ενδιαφέρον, τα οποία δεν είχαν περιληφθεί στη λίστα Λαγκάρντ.

Σε υπόμνημα που συντάχθηκε κατά την επεξεργασία των στοιχείων από τις γαλλικές Αρχές για την κατάρτιση της γαλλικής λίστας που προέκυπτε από τα στοιχεία της τράπεζας αναφέρεται ότι «δύο πρόσωπα, τα οποία φέρεται να διαμένουν στην Ελβετία συμπεριλήφθηκαν σκόπιμα στη λίστα, ώστε να καταστεί δυνατή μια ανάλυση για τον πραγματικό τόπο διαμονής τους».

Οι Γάλλοι ειδικοί αρχικά είχαν δημιουργήσει, με τα δεδομένα που αφορούσαν τη χώρα τους, μία λίστα που περιελάμβανε 4.800 εγγραφές και συνολικό ύψος καταθέσεων περί τα 4,7 δισ. δολάρια.

Σε δεύτερο στάδιο η λίστα μίκρυνε και έφτασε τις 2.540 εγγραφές με καταθέσεις 3,5 δισ. δολαρίων.

Η δεύτερη λίστα με τις λιγότερες εγγραφές επιλέχθηκε για λεπτομερή ανάλυση και έρευνα από τις Αρχές.

Στο υπόμνημά τους οι Γάλλοι ειδικοί επισήμαναν:

«Η διαφορά μεταξύ των δύο λιστών -2.260 εγγραφές- θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μελέτης για τον προσδιορισμό, για κάθε περίπτωση χωριστά, σχετικά με το αν οι επιπλέον καταθέτες που περιλαμβάνονται στον (μεγάλο) κατάλογο είναι κάτοικοι Γαλλίας για φορολογικούς σκοπούς».

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό οι 86 επιπλέον εγγραφές με ελληνικό ενδιαφέρον αλλά και τα υπόλοιπα ονόματα αποκτούν ιδιαίτερη αξία. Ειδικότερα, ανάμεσα στα «νέα» πρόσωπα εμφανίζονται 41 που συνδέονται με καταθέσεις άνω του 1 εκατ. δολαρίων.

Από την επεξεργασία των δεδομένων εντοπίστηκαν επιπλέον 949 συνδεόμενα πρόσωπα με τους λογαριασμούς ελληνικού ενδιαφέροντος. Τα πρόσωπα αυτά, είτε έχουν δηλώσει ελληνική διεύθυνση, είτε ο κάτοχος του λογαριασμού με τον οποίο συνδέονται έχει ελληνικό ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους δεν υπάρχουν μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά και εταιρείες, ενώ οι ιδιότητές τους σε σχέση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς ποικίλλουν: εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι, πληρεξούσιοι δικηγόροι, διαχειριστές και Internet users.