Το Eurogroup αναμένει κοστολογημένο πρόγραμμα από την Ελλάδα

Το Eurogroup αναμένει κοστολογημένο πρόγραμμα από την Ελλάδα
Αναφορά στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας με Ευρώπη κάνει σε άρθρο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να βρει μια λύση με τους εταίρους, το πιθανότερο είναι πως η ΕΚΤ θα υιοθετήσει την άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρεοκοπήσει λόγω της κατοχής και έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα.


Το πρακτορείο επισημαίνει πως ακόμη και αν συμφωνηθεί το πρόγραμμα γέφυρα που ζητά η ελληνική πλευρά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξει η ΕΚΤ τη θέση της για την αποδοχή ως εγγυήσεων των ελληνικών ομολόγων, αν και μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει στους πολιτικούς χρόνο για να βρουν μια μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα.

«Αν στο επερχόμενο Eurogroup συμφωνηθεί το πρόγραμμα γέφυρα, θα υπάρξουν μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων», σημειώνει το Bloomberg.

Πάντως, στο χθεσινό Euroworking Group στις Βρυξέλλες, όπου τη χώρα εκπροσώπησε ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης, οι εμπειρογνώμονες των 18 κρατών μελών της ζώνης του ευρώ ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να αιτηθεί επισήμως παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του ισχύοντος προγράμματος, ώσπου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το επόμενο πρόγραμμα.

Στη βάση αυτή ζήτησαν στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, με αναλυτική αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Στα ελάχιστα θετικά του Euroworking Group συγκαταλέγεται η διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι η στήριξη των τραπεζών μέσω του ELA θα συνεχισθεί απρόσκοπτα.