Moody's: Αναθεωρεί την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2014

Moody's: Αναθεωρεί την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2014
Στο 0,4% αναθεωρεί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα για το 2014.

Η αρχική πρόβλεψη που είχε κάνει ήταν μηδενική μεταβολή. Όπως επισημαίνει, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνταν σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, λόγω της μειωμένης εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα και της συρρίκνωσης των καταθέσεων εν μέσω της ύφεσης. Ωστόσο, οι τράπεζες μπορούν από τον περασμένο Απρίλιο να έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και να χρησιμοποιούν ως collateral τα ομόλογα του EFSF στη διατραπεζική αγορά repo από τον Ιούνιο του 2013, μειώνοντας έτσι την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.
Η μείωση 18,2% που κατέγραψε από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ οφείλεται κυρίως στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Πειραιώς (500 εκατ. ευρώ) και της Εθνικής (750 εκατ. ευρώ), αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο από ιδιώτες επενδυτές. Επιπλέον, η Alpha Bank ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την επιτυχή έκδοση τριετών ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank μία ημέρα αργότερα ανακοίνωσε ότι και αυτή θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων.
Αν και το κόστος των ομολόγων πρώτης εξασφάλισης είναι υψηλότερο από αυτό της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και τον ELA, παρέχει στις τράπεζες μια μακροπρόθεσμη πηγή χρηματοδότησης, κάτι που η Moody's αξιολογεί ως credit positive.
Ο οίκος εκτιμά πως τους τελευταίους τρεις μήνες οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας έχουν αντλήσει 10,1 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια και ομόλογα πρώτης εξασφάλισης, κυρίως από ξένους επενδυτές και εξαιρώντας την επερχόμενη έκδοση ομολόγων της Eurobank. Αυτό έχει βοηθήσει τις τράπεζες να εξαλείψουν πλήρως την όποια χρηματοδότηση από τον ELA, που είναι πιο ακριβή από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, και θα βελτιώσει σταδιακά τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και τα έσοδά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ