Ο Ελληνας υπουργός που έκανε πέντε φορές τον γύρο της...γης

Ο Ελληνας υπουργός που έκανε πέντε φορές τον γύρο της...γης
Οπαδός του "έσο έτοιμος" απεδείχθη ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος την επόμενη κιόλας ημέρα της αντικατάστασής του

έδωσε στη δημοσιότητα μακροσκελέστατο απολογισμό της υπουργίας και του έργου του στο ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με το πόνημα που εξέδωσε, το οποίο περιέχει αναλυτικά τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην ελληνική οικονομία, τα δύο τελευταία χρόνια οι προσπάθειες που έγιναν, είχαν ως αποτέλεσμα να επιτευχθούν δίδυμα πλεονάσματα αντί για δίδυμα ελλείμματα, δημοσιονομικά αποτελέσματα με διεθνή αναγνώριση, διαρκή βελτίωση των οικονομικών δεικτών, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, τραπεζική ανασυγκρότηση, διαρθρωτικές αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και βελτίωση ελεγκτικού έργου.

Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2010 έως το 2014 αναλογούν περίπου σε 30% του ΑΕΠ, ενώ η βελτίωση του κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 19,4% του ΑΕΠ την περίοδο 2009-2013 είναι μακράν η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημειώνεται πως για πρώτη φορά από το 1948 είναι θετικό στο 0,7% του ΑΕΠ και υπογραμμίζεται πως σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη παίζει η σταδιακή ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2014 η Ελλάδα θα ξαναμπεί σε αναπτυξιακή τροχιά μετά από έξι χρόνια ύφεσης, ενώ έχει αποκαταστήσει όλη τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της. Κατά τη διάρκεια της θητεία του κ. Στουρνάρα, επιστράφηκαν 1,6 δισ. ευρώ κυρίως σε εξαγωγικές επιχειρήσεις και μειώθηκε το σχετικό συσσωρευμένο δημόσιο χρέος ΦΠΑ από 1,5 σε 0,65 δις. ευρώ.

Σημαντική μείωση υπήρξε και στο ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κατά 50%, ενώ φέτος δόθηκε και κοινωνικό μέρισμα. Όπως σημειώνεται, οι Δ.Ο.Υ. τη διετία Ιούνιος 2012 –Ιούνιος 2014 μειώθηκαν σε 118 από 240 και εκσυγχρονίστηκε η εσωτερική τους διάρθρωση με μείωση των τμημάτων και εξορθολογισμό των αρμοδιοτήτων. Ευρύτερα δε η φορολογική διοίκηση εκσυγχρονίστηκε και έγινε πιο φιλική στο φορολογούμενο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων και το γεγονός πως από 13 εκατ. δηλώσεις το 2011 αυτές αυξήθηκαν σε 21 εκατ. το 2013.

Στο θεσμικό πλαίσιο μεταξύ άλλων αναφέρεται ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος είναι απλούστερος, κατανοητός, θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιουλογίου και εντάσσει διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών ο οποίος κωδικοποίησε εκατοντάδες διάσπαρτες διατάξεις και ενοποίησε τις φορολογικές διαδικασίες σε ενιαία διαδικασία, ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, ψηφίστηκαν 43 νόμοι αρμοδιότητας ΥΠΟΙΚ, 177 νόμοι αρμοδιότητας άλλων υπουργείων, υπέγραψε 124 προεδρικά διατάγματα και 6.449 υπουργικές αποφάσεις, μέσο όρο 9 αποφάσεις την ημέρα. Διεκπεραίωσε επίσης 9.616 υπηρεσιακούς φακέλους μέσο όρο 13 φάκελοι ανά ημέρα. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Γιάννης Στουρνάρας, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε 76 συσκέψεις με τα κλιμάκια της τρόικας, διάρκειας 252 ωρών, σε 46 ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Ecofin, ενώ έκανε 204.388 χιλιόμετρα πτήσεων (5 φορές το γύρο της γης), ενώ παρέστησε σε 123 συναντήσεις με αλλοδαπούς αξιωματούχους στο υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ