Αντιρρήσεις Βερολίνου στα σχέδια χαλάρωσης

Αντιρρήσεις Βερολίνου στα σχέδια χαλάρωσης
Μέσω... Βερολίνου περνάει, όπως φαίνεται, η αλλαγή του δημοσιονομικού και εν πολλοίς του προεκλογικού σχεδιασμού,

καθώς από τη μια η νέα Κομισιόν δεν θα έχει πάρει σάρκα και οστά νωρίτερα από τον προσεχή Οκτώβριο ενώ από την άλλη το ΔΝΤ δεν φαίνεται- τουλάχιστον στη παρούσα φάση- διατεθειμένο να συγκρουστεί ή να κάνει τα χατίρια στην Αθήνα, τηρώντας στάση ουδετερότητας. Αυτό σημαίνει πολύ απλά τη... γραμμή της Τρόικας στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου θα τη δώσει η Καγκελαρία, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την κατάληξη των αιτημάτων περί αλλαγής πλεύσης που ήδη διατυπώνει η Αθήνα.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ξέρουν ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε που ανακίνησε κυνικά το θέμα της παραμονής στο Ευρώ, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά προειδοποιητική βολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος αμέσως μετά από τις Ευρωεκλογές εμφανίζεται να θέλει να δώσει μια πιο "φιλολαϊκή" πνοή στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Με δεδομένο, δε, ότι το Βερολίνο εμφανίζεται να τηρεί την ίδια σκληρή γραμμή απέναντι σε όλες τις φωνές που ακούγονται από όλες τις μεριές της Ευρωζώνης για την ανάγκη δημοσιονομικής χαλάρωσης στο όνομα της αναθέρμανσης της οικονομίας και της ανάκτησης της κοινωνικής συνοχής, η εκτίμηση στην ελληνική πλευρά είναι ότι θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες προειδοποιητικές βολές έως την κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά και τη μείωση του Χρέους. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι ο Β. Σόιμπλε επανήλθε στο θέμα της παροχής νέου δανείου- φυσικά με νέους όρους- παρά το ότι η Αθήνα το έχει απορρίψει κατηγορηματικά, συνεπικουρούμενος από τον Ολλανδό υπουργό και επικεφαλής του EUROGROUP, σε μια ακόμα επίδειξη ισχύος του μπλοκ των Βόρειων. Ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται ως απολύτως δικαιολογημένος ο προβληματισμός του Μεγάρου Μαξίμου για το ποιος θα πρέπει να είναι ο υπουργός Οικονομικών στις επικείμενες θυελλώδεις διαβουλεύσεις.

Από την άλλη, το ΔΝΤ και ειδικά ο... πολύς Π. Τόμσεν εμφανίζονται πιο χαλαροί, αποφεύγοντας στην Έκθεση τους να ξύσουν "πληγές", ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κατόπιν συνεννόησης αποφεύχθηκαν οι "αιχμές" που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κοινωνικές ή πολιτικές αντιδράσεις στην Ελλάδα. Άλλωστε, είναι ακόμα πολύ νωπές οι μνήμες από την μάλλον ωμή παρέμβαση του Ταμείου στα εσωτερικά της χώρας, με ευθείες αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες πυροδότησαν εντάσεις. Έτσι, πέρα από τις μάλλον αναμενόμενες συστάσεις για μεταρρυθμίσεις και συνέχιση των δημοσιονομικών προσπαθειών, αποφεύχθηκαν μέχρι την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου οι εκτιμήσεις και προβλέψεις που θα ερμηνεύονταν ως "επίθεση" στην ελληνική πλευρά (π.χ. εκτιμήσεις για δημοσιονομικό "κενό" έως το 2016). Όσον αφορά, δε, στην προγραμματισμένη ολιγοήμερη επίσκεψη του Π. Τόμσεν στις αρχές Ιουλίου, οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί τελικά, ως ένδειξη καλής θέλησης. Άλλωστε και ο ίδιος γνωρίζει ότι δεν είναι και το πιο αγαπητό πρόσωπο στην Αθήνα...

Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας με αποκαλύψεις και σούπερ προσφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ