Κρουαζιέρα ώρα μηδέν. Ιταλοί και Ισπανοί μας ...τσάκισαν

Κρουαζιέρα ώρα μηδέν. Ιταλοί και Ισπανοί μας ...τσάκισαν
Την δυναμική συνεισφορά της κρουαζιέρας στον ελληνικό κορβανά αναζητούν κυβέρνηση και φορείς.

Έως σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάνονται διότι δεν υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα πείσουν τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου να φέρουν πλοία τους και να ξεκινούν τις κρουαζιέρες τους από ελληνικά λιμάνια όπου και θα καταλήγουν.

Σύμφωνα με ταστοιχεία τηςΤράπεζαςτης Ελλάδος για το έτος 2013στη χώρα οι εισπράξεις από τον τομέα της κρουαζιέρας445 εκατομμύριαευρώ ενώστην Ισπανία ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο και στην Ιταλία το 1,5 δισεκατομμύριο.

Το λιμάνι του Πειραιά συνεισέφερε τα περισσότεραμε ποσοστό 40,3% και ακολούθησαν η Κέρκυρα με 13,4%, η Σαντορίνη με 8,9%, η Μύκονος, το Ηράκλειο και η Ρόδος με μικρότερα ποσοστά.

Αν και οι τουρίστες μέσω κρουαζιέρας αυξήθηκαν κατά42,9%,σε σύγκριση με το 2012 ηαύξησητωνεσόδωνήτανμόνο κατά 2,9%.

Την ίδια ώρα η ελληνική σημαία δεν είναι ανταγωνιστική σεσύγκρισητόσο με τα κρουαζιερόπλοια σημαιών τρίτων χωρών, όσοκαιμετων άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με το λειτουργικό κόστος των υπό ελληνική σημαίακρουαζιεροπλοίωνναείναι υψηλό οι περισσότερες εταιρείες σταμάτησαντιςδραστηριότητές τους, όπως για παράδειγμα η Royal Olympic καιηFestival, καιόσες έμειναν ύψωσαν σημαίες άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχουν διευκολύνσεις που μειώνουν κατά πολύ το λειτουργικό κόστος σε σύγκριση με την Ελληνική σημαία.

Παράλληλα,οι ξένες εταιρείεςκρουαζιεροπλοίωνπου εδρεύουν στο ΜΙΑΜΙδενεμπιστεύονται τα ελληνικά λιμάνια για κρουαζιέρεςhome-porting.«Μπορούμε όμως να δημιουργήσομε τις προϋποθέσεις προσέγγισης των μεγάλων εταιρειώνκρουαζιεροπλοίωνκαι να τους πείσομε ότι ο Πειραιάς και τα Ελληνικά νησιά είναι ο ασφαλέστερος και ο ωραιότερος προορισμός για να προγραμματίσουνhome-portingκρουαζιέρες» επισημαίνει ο Μιχάλης Λάμπρος,Αντιπρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστώνκρουαζιεροπλοίωνκαι Φορέων Ναυτιλίας καιΓενικός ΔιευθυντήςMAJESTICINTERNATIONALCRUISESINCκαι προσθέτει:

«Μπορούμε να τους εγγυηθούμε την ασφάλεια επιβατών, πληρωμάτων και πλοίων, να δημιουργήσομε νέες λιμενικές υποδομές που θα μπορούν να δεχθούν τα κρουαζιερόπλοια τρίτης γενιάς και να τους δώσομε να καταλάβουν ότι πάρα πολλά πράγματα που αφορούν την Κρουαζιέρα έχουν αλλάξει στη χώρα μας προς το καλύτερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ