Το φθινόπωρο η συζήτηση για χαλάρωση των οικονομικών μέτρων

Το φθινόπωρο η συζήτηση για χαλάρωση των οικονομικών μέτρων
Στις νέες συζητήσεις με την τρόικα, το φθινόπωρο, είναι πιθανό να τεθεί το ζήτημα της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.


Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου,εντάσσει στο πρόγραμμα της συνολικής διαπραγμάτευσης και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων στα επόμενα έτη, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, έχουν χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερα φιλόδοξοι από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δίνει τη δυνατότητα συζητήσεων για μείωση των φόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Συμπληρώνοντας, ότι εάν και δεν έχει τεθεί ακόμα υπό συζήτηση το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη διετία, όλα θα συνεκτιμηθούν όταν θα μπουν στο τραπέζι όλα τα νέα δεδομένα και, συγκεκριμένα, τα όποια οφέλη από την πρόωρη έξοδο στις αγορές, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στη διετία 2013- 2014, αλλά και οι αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει οι εταίροι για την περαιτέρω μείωση του χρέους της χώρας.
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η έκδοση του 5ετούς ομολόγου και πολύ περισσότερο η δεύτερη έκδοση, η οποία- εκτός απροόπτου- θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους, δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό του βασικού σεναρίου για τη βιωσιμότητα του χρέους. Με δεδομένο, ότι η όποια επιπλέον δαπάνη για τόκους (τα επιτόκια των εκδόσεων είναι υψηλότερα των δανείων της τρόικας), «καλύπτεται» από τα οφέλη που προκύπτουν από τη μείωση του χρέους, αλλά και από τη βελτίωση του κλίματος, η οποία, στη συνέχεια επηρεάζει θετικά τους ρυθμούς του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ