Ευρωπαϊκός εκνευρισμός για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις

Ευρωπαϊκός εκνευρισμός για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις
Εκνευρισμός επικρατεί σύμφωνα με πληροφορίες στις κυβερνήσεις των ισχυρών δανειστών της Ελλάδας καθώς βλέπουν ότι χάνουν

από Αραβικά και αμερικανικά κεφάλαια το τραίνο των ιδιωτικοποιήσεων. Οι ευρωπαϊκές εταιρίες και επενδυτικά χαρτοφυλάκια μέχρι σήμερα ακολούθησαν τη στρατηγική της αναμονής προσδοκώντας σε περαιτέρω πτώση των τιμών ειδικά στον κλάδο των ακινήτων προκειμένου να επωφεληθούν προβαίνοντας σε τοποθετήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ωστόσο διαπιστώνουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς έχουν μπει σφήνα στις ιδιωτικοποιήσεις Άραβες και Αμερικανοί επενδυτές οι οποίοι ανεβάζουν τα τιμήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης όπου όλα τα σχήματα που συμμετείχαν στη διαδικασία πέραν των Ελλήνων συμμετεχόντων ήταν είτε αγγλοσαξωνικών (Αμερικανοί-Βρετανοί) είτε Αραβικών.
Οι εξελίξεις αυτές δεν φαίνεται να είναι άσχετες της πολιτικής διευρυμένης οικονομικής διπλωματίας που ασκεί η κυβέρνηση αλλά και ατομικά μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι που έχουν ανοίξει αυτόνομα διαύλους επικοινωνίας με αμερικανούς και άραβες στους οποίους προσκομίζουν συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.
Στο παιγνίδι των επενδύσεων έχουν εμπλακεί και ομογενείς που διαχειρίζονται ισχυρά χαρτοφυλάκια ή έχουν θέσεις κλειδιά σε επενδυτικούς ομίλους. Και πλέον η στρατηγική εστιάζεται στην προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών που θα «κλειδώσουν» κεφάλαια στην Ελλάδα σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι όποιες επενδύσεις εστιάζονταν σε άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία όπως είναι τα ομόλογα και οι μετοχές.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ