Η έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι την διετία 2016-2017

 Η έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι την διετία 2016-2017
Tα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φθάσουν στη μέγιστη τιμή τους τη χρονική περίοδο 2016- 2017, για λόγους που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την υπερφόρτωση του δικαστικού συστήματος, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Σπύρος Παπασπύρου, μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνομερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Παπασπύρου επισήμανε ότι ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει πλέον επιβραδυνθεί, ενώ μιλώντας για το κόστος δανεισμού είπε ότι έχει βελτιωθεί, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον δανεισμό ο κ. Παπασπύρου, επισήμανε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα τραπεζών και κεφαλαίων από ΕΣΠΑ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Citi για την Ελλάδα και την Κύπρο Grant Carson αναφέρθηκε στον ρόλο των διεθνών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας καθώς και στην παροχή χρηματοδοτικών προϊόντων τόσο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όσο και στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής και πρόεδρος του συμβουλίου Πιστοδοτήσεων της Attica Bank, Αθανάσιος Ζυγούρης, μίλησε για τις προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος, κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων, στον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους, τη συνέχιση της προσπάθειας επιστροφής καταθέσεων, τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι προσανατολισμένο σταθερά στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά», υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς από το βήμα του συνεδρίου.
Ο κ. Σκορδάς υπενθύμισε επιγραμματικά όσα έχουν προωθηθεί από το υπουργείο και οδήγησαν στο να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας και συμπλήρωσε ότι οι δύσκολες ώρες που περνούν το εμπόριο και η βιομηχανία δεν έχουν περάσει ακόμη, καθώς απαιτείται χρόνος ωρίμανσης ακόμη και για τις αλλαγές που έχουν ήδη γίνει.
«Ο χρόνος ωρίμανσης μπορεί να μικρύνει με τη δική τους συμβολή και προσπάθεια ενώ η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις μεταρρυθμιστικού περιεχομένου» σημείωσε ο υφυπουργός για να προσθέσει ότι σαφώς η φορολογική επιβάρυνση είναι ένα θέμα που απασχολεί την επιχειρηματικότητα αλλά η χώρα δεν βρίσκεται ακόμη στο σημείο να λαμβάνει αποφάσεις που δεν τις ορίζει η ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ