Τρεις ισχυροί τραπεζίτες προειδοποιούν: Δραματικές οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Αμερικής

Τρεις ισχυροί τραπεζίτες προειδοποιούν: Δραματικές οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Αμερικής
Τρεις από τους ισχυρότερους τραπεζίτες του κόσμου απευθύνουν σημαντικές προειδοποιήσεις για τις τρομερές συνέπειες που θα υπάρξουν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ρυθμίσουν το ζήτημα με το χρέος, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της  Deutsche Bank, Anshu Jain, να υποστηρίζει ότι η χρεοκοπία θα ήταν «απόλυτα καταστροφική».


«Αυτή θα ήταν μια ταχύτατα μεταδιδόμενη νόσος», δήλωσε ο Anshu Jain, το Σάββατο κατά το συνέδριο, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών στην Ουάσιγκτον (IIF).
"Δεν έχω να κάνω συστάσεις προς αυτό το κοινό... περί της τοποθέτησης ενός ενισχυμένου επιδέσμου σε μια ανοιχτή πληγή", όπως είπε ο ίδιος.
Ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase και ο Baudouin Prot, πρόεδρος της BNP Paribas, δήλωσαν ότι μια χρεοκοπία θα έχει δραματικές συνέπειες για αξιόχρεο των ΗΠΑ και το δολάριο, ενώ όπως ανέφεραν είναι πολύ πιθανό να βυθίσει εκ νέου την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Eκκληση από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας να υπάρξει συμφωνία

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιονγκ Κιμ προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες περνούν μια «πολύ επικίνδυνη» περίοδο μετά από την νέα αποτυχία των πολιτικών ηγετών των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό και στο ανώτατο όριο του χρέους. «Είμαστε τώρα πέντε ημέρες πριν την πολύ επικίνδυνη στιγμή» δήλωσε ο Κιμ κατά το κλείσιμο της ετήσιας συνεδρίασης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει προφανής έλλειψη ρευστότητας για την κάλυψη όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της χώρας από τις 17 Οκτωβρίου, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την κάλυψη του ανώτατου ορίου χρέους για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο και ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πληγούν ιδιαιτέρως από τη διαφαινόμενη κρίση, σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Ουάσιγκτον.
«Όσο περισσότερο πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας , τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση στον αναπτυσσόμενο κόσμο», δήλωσε ο Κιμ. «Θα είναι ένα καταστροφικό γεγονός για τις αναπτυσσόμενες χώρες και θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ επιζήμιο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες », συμπλήρωσε.
Το αμερικανικό Κογκρέσο καλείται έως τις 17 Οκτωβρίου να συμφωνήσει στην αύξηση του ανώτατου ορίου για το αμερικανικό χρέος που είναι σήμερα 16.7 τρις δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΝΦΙΑ από τον... Μάρτιο

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και φέρνει την εκκαθάρισή του αρκετά νωρίτερα μέσα…