ΕΕ: Προειδοποίηση για του κανόνες στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα

ΕΕ: Προειδοποίηση για του κανόνες στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) Βερένα Ρος δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν προσεκτικά τη μόχλευση, τη ρευστότητα και τη συνδεσιμότητα των μη τραπεζών με τις τράπεζες

 

Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να έχουν ανοιχτό μυαλό όταν συντάσσουν κανόνες για τον «μη τραπεζικό» χρηματοπιστωτικό τομέα των 239 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον κόσμο, προκειμένου να αποφευχθούν οι προσεγγίσεις ενός μεγέθους, δήλωσε ο κορυφαίος οργανισμός επιτήρησης κινητών αξιών της ΕΕ.

Οι μη τραπεζικές τράπεζες, ένας τομέας που περιλαμβάνει αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων, ασφαλιστικές εταιρείες και ιδιωτικές επενδύσεις και πλέον αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα, βρίσκονται σταθερά στο προσκήνιο των ρυθμιστικών αρχών.

Αυτό ακολουθεί τις πιέσεις που σχετίζονται με την εξαγορά στασιμότητας όταν οι οικονομίες μπήκαν σε πανδημικό lockdown τον Μάρτιο του 2020 και πέρυσι με επενδυτικά κεφάλαια βάσει παθητικού (LDI) στη Βρετανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) Βερένα Ρος δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν προσεκτικά τη μόχλευση, τη ρευστότητα και τη συνδεσιμότητα των μη τραπεζών με τις τράπεζες.

«Δεν πρέπει να εξισώνουμε τις μη τράπεζες με επενδυτικά κεφάλαια, είναι σημαντικό να έχουμε ανοιχτό μυαλό», είπε η Ρος στο Reuters την Πέμπτη, προσθέτοντας: «Κάθε τομέας πρέπει να εξεταστεί πολύ συγκεκριμένα».

Η πίεση για δράση αυξήθηκε αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χρειάστηκε να εισφέρει ρευστότητα στις αγορές για να βοηθήσει τα MMF τον Μάρτιο του 2020. Στη συνέχεια, η Τράπεζα της Αγγλίας χρειάστηκε να παρέμβει αφού τα κεφάλαια LDI δυσκολεύτηκαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις παροχής εξασφαλίσεων το 2022.

Το Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των ΗΠΑ (FSOC) δημοσίευσε αυτόν τον μήνα ένα πλαίσιο για την ανάλυση των κινδύνων σε μη τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, η BoE ζήτησε αυστηρότερους κανόνες ρευστότητας για τα ΑΚΧΑ, αλλά τα κεφάλαια που εκφράζονται σε στερλίνα περιλαμβάνονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, όπου οι κανόνες συντάσσονται από το μπλοκ των 27 μελών.


Υπάρχουν επίσης ξεχωριστοί κατά παραγγελία κανόνες της ΕΕ για τον τομέα

"Τα MMF έχουν προσδιοριστεί ως ένας τομέας όπου είναι σαφές ότι πρέπει να δράσουμε, αλλά πρέπει να περιμένουμε την επόμενη Επιτροπή. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να το επαναλάβουμε", είπε ο Ρος.

Αν και η ESMA έχει ήδη προτείνει αλλαγές στα ΑΚΧΑ για να ενισχύσει την ανθεκτικότητά τους σε αγορές με στρες, μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα δημιουργηθεί μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, πράγμα που σημαίνει ότι η μεταρρύθμιση είναι απίθανη πριν από το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ