Σήμα Τζεντιλόνι για συνετή δημοσιονομική πολιτική - Οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη

Σήμα Τζεντιλόνι για συνετή δημοσιονομική πολιτική - Οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη

"Έχουμε μια αδύναμη οικονομία, αλλά δεν βρισκόμαστε σε ύφεση"

Σήμα για τήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής έστειλε ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Paolo Gentiloni, επισημαίνοντας τις συνεχείς αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, από τον πληθωρισμό μέχρι τον κίνδυνο από τις τιμές του πετρελαίου λόγω της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Τα νέα είναι ανάμεικτα, καθώς από τη μία έχουμε μια αδύναμη οικονομία, αλλά από την άλλη δεν βρισκόμαστε σε ύφεση», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg από το Μαρακές, όπου παρευρίσκεται για τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Αν σκεφτούμε τις περσινές προβλέψεις, περιμέναμε μια χειρότερη κατάσταση από αυτή στην οποία βρισκόμαστε», είπε και πρόσθεσε ότι οι γεωπολιτικές επιπτώσεις από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε πλήρως το οικονομικό πλήγμα.

«Δεν διαβλέπουμε μεγάλη επίπτωση στις τιμές πετρελαίου επί του παρόντος, αλλά η κατάσταση ασφαλώς αυξάνει την αβεβαιότητα των οικονομικών προοπτικών», επισήμανε ο Gentiloni.

Οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη

Ο Gentiloni μίλησε δύο ημέρες μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος και το επόμενο έτος σε 0,7% και 1,2% αντίστοιχα. πρόκειται για εκτίμηση χαμηλότερη από τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΕ για την περιοχή, οι οποίες αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω τον περασμένο μήνα. Οι Βρυξέλλες πρόκειται να δημοσιεύσουν άλλη μια αναθεώρηση των εκτιμήσεων τον Νοέμβριο.

Η χαμηλή ζήτηση από την Κίνα, οι ελλείψεις εργαζομένων, τα υψηλά επιτόκια και οι παρατεταμένες επιπτώσεις από την περσινή ενεργειακή κρίση επιβαρύνουν την ευρωζώνη. Αναπτύχθηκε μόνο κατά 0,1% το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους και αναμένεται να συνεχίσει αυτή την πορεία μέχρι το τέλος του 2023.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι, αν και ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, ιδίως καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.

«Αυτό που είναι σημαντικό για όλα τα κράτη μέλη είναι να διατηρήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική», είπε. «Δεν μπορούμε να υπονομεύσουμε τη νομισματική σύσφιξη με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική».

Η ιταλική οικονομία

Ερωτηθείς σχετικά με τα spreads των ιταλικών ομολόγων, απάντησε ότι τα τρέχοντας «δεν αποτελούν καθόλου πηγή ανησυχίας». Το ΔΝΤ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η Ιταλία θα εξακολουθήσει να έχει χρέος άνω του 140% του ΑΕΠ ακόμη και σε πέντε χρόνια. Η συσσώρευση χρέους της χώρας βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών και αποτελεί ανησυχία για τους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, οι οποίοι έχουν κληθεί περιοδικά να βοηθήσουν τη χώρα σε στιγμές αναταραχής των αγορών.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ανώτερος αξιωματούχος της Τράπεζας της Ιταλίας προειδοποίησε για τις επιπτώσεις των σχεδίων δανεισμού της κυβέρνησης Μελόνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ