HSBC: Tα συμπεράσματα από το roadshow στην Αθήνα - Tι κερδίζει η χώρα από μια νέα αναβάθμιση

HSBC: Tα συμπεράσματα από το roadshow στην Αθήνα - Tι κερδίζει η χώρα από μια νέα αναβάθμιση

Διαχειρίσιμο το κόστος των πλημμυρών για την Ελλάδα

Η βρετανική τράπεζα HSBC έφερε έναν μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών σε ένα reverse roadshow στην Ελλάδα για να επισκεφτούν τους φορείς πολιτικής και τις τράπεζες, αμέσως μόλις η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS, μετά από 13 χρόνια.

Το επενδυτικό ταξίδι στην Αθήνα έγινε 11-13 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων διεθνών επενδυτικών funds, με κύριο στόχο την ανάδειξη των προοπτικών των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και την προώθηση του επενδυτικού κλίματος.

«Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα από τη DBRS, με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να είναι πλέον αποδεκτά ως ενέχυρο στην ΕΚΤ χωρίς να χρειάζονται waiver και με χαμηλότερο κούρεμα από αυτό που εφαρμόζεται. Μια περαιτέρω αναβάθμιση από τον οίκο της S&P την 20η Οκτωβρίου ή τη Fitch Ratings την 1η Δεκεμβρίου θα μπορούσε να σημάνει την ένταξη της χώρας και στους δείκτες ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που θα συμβάλει και στη διεύρυνση της βάσης των επενδυτών», επισημαίνει η HSBC.

Τα βασικά συμπεράσματα των επενδυτών και της HSBC είναι ότι:

  • Η ανάπτυξη παραμένει σταθερή, αποσυνδεδεμένη από την ευρωζώνη, καθώς η χώρα εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις δυνάμεις της από την κρίση δημόσιου χρέους,
  • Τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο μέχρι στιγμής και το κόστος των πλημμυρών φαίνεται διαχειρίσιμο,
  • Η αναπτυξιακή δυναμική είναι ισχυρή.
  • Διαχειρίσιμο το κόστος των πλημμυρών για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την HSBC, ενώ οι δείκτες δραστηριότητας κινούνται χαμηλότερα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (από 2,1% σε ετήσια βάση σε 2,7%), λόγω της κατανάλωσης. Οι PMI παραμένουν πολύ πάνω από το 50 και ο δείκτης κλίματος αυξήθηκε σε υψηλό 17 μηνών τον Αύγουστο. Ο τουρισμός είναι πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ – από τα οποία η Ελλάδα έχει αντλήσει 35 δισ. ευρώ (18% του ΑΕΠ) – επιταχύνεται, ιδιαίτερα για τα δάνεια (που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών και όχι δημοσίων επενδύσεων).

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι με τους οποίους μίλησε η HSBC στην Αθήνα βλέπουν περιορισμένο αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων (παρόλο που η αύξηση των δανείων έχει επιβραδυνθεί). Και παρόλο που το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε πρόσφατα, τα πάντα υψηλά επίπεδα ΑΞΕ παρέχουν μια πιο σταθερή πηγή χρηματοδότησης από ό,τι στο παρελθόν.

Επενδυτική βαθμίδα

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε Investment Grade (IG) από την DBRS.

Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (GGBs) είναι πλέον αποδεκτά ως εξασφάλιση στην ΕΚΤ χωρίς κανένα waiver και με χαμηλότερα haircut. Μια περαιτέρω αναβάθμιση από τον S&P (20 Οκτωβρίου) ή τον Fitch (1 Δεκεμβρίου) θα μπορούσε να σημαίνει την ένταξη της Ελλάδας στους δείκτες ομολόγων IG και να συμβάλει στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.

Με πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, περίπου 38 δισ. ευρώ ταμειακών αποθεμάτων (18% του ΑΕΠ) και το χρέος προς το ΑΕΠ να μειώνεται γρήγορα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς.

Οι επενδυτές συμφώνησαν μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν παρόμοια τροχιά με εκείνα της Πορτογαλίας όσον αφορά τα spreads του δημοσίου.

Αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πλημμυρών

Η Ελλάδα επλήγη πρόσφατα από πλημμύρες σε μια περιοχή που αντιπροσωπεύει το 15% της αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους, ωστόσο, ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος στην αύξηση του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι περιορισμένος και το δημοσιονομικό κόστος διαχειρίσιμο.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τον στόχο της για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για φέτος (Bloomberg, 11 Σεπτεμβρίου), ο οποίος θα πρέπει να είναι εφικτός δεδομένης της μέχρι σήμερα υπεραπόδοσης και επειδή η ΕΕ είναι πρόθυμη να προσφέρει έως και 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον.

Ένας ακόμη γύρος αναβαθμίσεων επιτοκιακών εσόδων (NII) φαίνεται πιθανός για τις τράπεζες

Λόγω της πολύ χαμηλής μετακύλισης των υψηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις, ένας ακόμη γύρος αναβαθμίσεων καθαρών εσόδων από τόκους (NII) από τις τράπεζες φαίνεται πιθανός. Με αυτά τα δεδομένα, η κεντρική τράπεζα εξέφρασε ανησυχίες ότι τα NII θα μειωθούν τελικά καθώς τα επιτόκια κορυφώνονται και ελλείψει επαρκούς αύξησης των δανείων.

Οι τράπεζες σχεδιάζουν να μετριάσουν τα περιθώρια κέρδους εστιάζοντας στις προμήθειες (ιδιαίτερα στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων) και σε περαιτέρω περικοπές κόστους. Ο χρόνος και η δομή των μελλοντικών placement του ΤΧΣ και η δυνατότητα για απόδοση κεφαλαίου ήταν άλλα βασικά σημεία συζήτησης, καταλήγει η HSBC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ