Σνάμπελ (ΕΚΤ): Προς νέες αυξήσεις των επιτοκίων, με «ορίζοντα» το 2024

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Προς νέες αυξήσεις των επιτοκίων, με «ορίζοντα» το 2024

Συνέχεια των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, προανήγγειλε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Σε συνέντευξη της στην De Tijd η Σνάμπελ υποστήριξε πως η ΕΚΤ «έχει ακόμα δρόμο να καλύψει» συγκριτικά με τα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2022 η ευρωτράπεζα προχωρά σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων με στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%, ενώ τον Απρίλιο αυτός διαμορφώθηκε στο 7%.

Μιλώντας μία εβδομάδα πριν τη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, η κ. Σνάμπελ τόνισε ο υποκείμενος πληθωρισμός – στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια, λόγω υψηλής μεταβλητότητας – «αποδεκνείεται πιο επίμονος και παραμένει υψηλός, με τις υπηρεσίες να παίζουν κομβικό ρόλο λόγω της επίδρασης του μισθολογικού κόστους στον πληθωρισμό σε αυτούς τους κλάδους».

Η Σνάμπελ υποστήριξε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ πρόσθεσε πως τα οικονομικά στοιχεία είναι αυτά που θα κρίνουν το κατά πόσο η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης στον τρέχοντα κύκλο, από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα και οι αξιωματούχοι της αναμένεται να πραγματοποιήσουν άλλες δύο αυξήσεις, από 25 μονάδες βάσης έκαστη, τον τρέχοντα μήνα, καθώς και τον επόμενο. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί ακόμη μία, τον Σεπτέμβριο.

«Η κορύφωση του υποκείμενου πληθωρισμού δεν αρκεί για να ανακηρύξουμε νίκη κατά του πληθωρισμού» συμπλήρωσε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ