Περικοπές ρεύματος, πόλεμος και υβριδικά ΙΧ εκτοξεύουν την τιμή της πλατίνας

Περικοπές ρεύματος, πόλεμος και υβριδικά ΙΧ εκτοξεύουν την τιμή της πλατίνας

 "Το βασικό σημείο είναι ότι αναμένουμε μια αρκετά σημαντική αύξηση 24% σε ετήσια βάση όσον αφορά τη συνολική ζήτηση", δήλωσε ο Ed Sterck, διευθυντής έρευνας στο World Platinum Investment Council, αλλά η προσφορά πρόκειται να αυξηθεί μόνο κατά 13% σε σύγκριση με πέρυσι.

 

Η τιμή της πλατίνας προβλέπεται να αυξηθεί φέτος χάρη σε παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών ρεύματος στη Νότιο Αφρική, του πολέμου στην Ουκρανία και της αυξημένης παραγωγής υβριδικών αυτοκινήτων.

Η επενδυτική τράπεζα UBS επανεξέτασε την πρόβλεψη των τιμών της για την πλατίνα το 2023, εκτιμώντας ότι το πολύτιμο μέταλλο θα κοστίσει 1.150 δολάρια ανά ουγκιά για τον Ιούνιο, από προηγούμενη εκτίμηση των 1.100 δολαρίων και θα φτάσει τα 1.200 δολάρια ανά ουγκιά τον Δεκέμβριο. Το πολύτιμο μέταλλο διατιμήθηκε στα 1.004,90 δολάρια ανά ουγγιά κατά τη στιγμή της γραφής.

"Μετά από ένα ισχυρό ράλι στην αρχή του έτους, η αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ προκαλεί ανησυχίες για την ανάπτυξη και ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ ζυγίζει σε πλατίνα", ανέφερε η UBS σε έκθεση τον περασμένο μήνα.

Η πλατίνα πέτυχε το καλύτερο τρίμηνο από το 2008 το Δεκέμβριο, όταν έφτασε τα $ 1.086 ανά ουγκιά, πάνω από 26% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Επενδύσεων Πλατίνας θα υπάρξει ένα παγκόσμιο έλλειμμα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο" το 2023, καθώς η ζήτηση αυξάνετα.

Το Συμβούλιο προβλέπει φέτος έλλειμμα 556.000 ουγγιών (556 Koz), μετά από ένα παγκόσμιο πλεόνασμα του πολύτιμου μετάλλου για τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Το 2022, το WPIC κατέγραψε πλεόνασμα 776.000 ουγκιών, αλλά το 2023 η προμήθεια αναμένεται να ξεπεράσει τη ζήτηση, προκαλώντας "ουσιαστικό έλλειμμα", σύμφωνα με τον Ed Sterck, διευθυντή έρευνας στο WPIC.

"Το βασικό σημείο είναι ότι αναμένουμε μια αρκετά σημαντική αύξηση 24% σε ετήσια βάση όσον αφορά τη συνολική ζήτηση", δήλωσε ο Sterck στο CNBC, αλλά η προσφορά πρόκειται να αυξηθεί μόνο κατά 13% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η προσφορά πλατίνας μειώθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση το 2022, σύμφωνα με το WPIC, ενώ η Νότια Αφρική και η Ρωσία είδαν τις μεγαλύτερες μειώσεις.

Η Νότια Αφρική συνήθως αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας εξόρυξης πλατίνας στον κόσμο, σύμφωνα με την UBS, αλλά η διαδικασία περιορίζεται από την κρίση εξουσίας της χώρας. Το WPIC βλέπει 24% ετησίως μείωση της παραγωγής της χώρας το 2022.

Η ρωσική προσφορά μειώθηκε κατά 10% σε ετήσια βάση το 2022, με γεωπολιτικές εντάσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο που εμποδίζουν τη μεταφορά προϊόντων που περιέχουν πλατίνα. Το WPIC εκτιμά ότι τα διεθνή θέματα μεταφορών θα παραμείνουν φέτος και ότι η συνολική παραγωγή πλατίνας στη Ρωσία θα "μειωθεί ελαφρώς, αλλά θα παραμείνει ισχυρή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ