Η ψηφιακή σύνταξη και οι μισές αλήθειες

Η ψηφιακή σύνταξη και οι μισές αλήθειες

Η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, θα είναι ένα σημαντικό γεγονός για τους υποψήφιους συνταξιούχους. Έχουμε πολλές φορές αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων. Η μετάβαση από την εργασία στη σύνταξη αποτελεί, ειδικά τα τελευταία χρόνια, μια μεγάλη δοκιμασία.

Επομένως κάθε προσπάθεια ή πρωτοβουλία που κινείται στην κατεύθυνση της επίλυσης αυτού του μεγάλου προβλήματος δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως θετική. Ωστόσο θα πρέπει να τοποθετήσουμε το όλο θέμα στη σωστή του βάση, χωρίς επικοινωνιακές κορώνες, που δημιουργούν σύγχυση και καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες.

Έχουμε λοιπόν την πρώτη εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης αλλά ποιους ακριβώς αφορά;

Αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και μάλιστα όχι όλους αλλά μόνο εκείνους που δεν έχουν ασφάλιση σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο , αλλά είναι αποκλειστικά ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

Αφορά επίσης όσους αιτούνται τη μεταβίβαση της σύνταξης, λόγω θανάτου του συνταξιούχου, από τα δικαιοδόχα πρόσωπα της οικογένειάς του. Και μόνο για όσους από τους θανόντες η σύνταξη είχε απονεμηθεί και όχι για όσους βρίσκεται σε εκκρεμότητα η απονομή της σύνταξης.

Είναι λοιπόν θετικό το μέτρο έστω και αν αφορά μικρό αριθμό συνταξιούχων, αλλά είναι εντελώς ανεπαρκές για να απαντήσει στο μεγάλο πρόβλημα των δραματικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται για την απονομή των συντάξεων.

Τι θα γίνει αλήθεια με τις μέχρι τώρα 168 χιλιάδες περίπου υποψήφιους συνταξιούχους που δεν έχουν πάρει την κύρια σύνταξή τους , με αιτήσεις που έχουν υποβληθεί εδώ και 2,3, 4 ακόμη και πέντε χρόνια; Τι θα γίνει με τους 120 χιλιάδες υποψήφιους για επικουρικές συντάξεις , που περιμένουν και αυτοί μέχρι και πέντε χρόνια;

Θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για αυτούς η ψηφιακή σύνταξη;

Η απάντηση είναι σαφώς όχι, γιατί δεν υπάρχει για όλους αυτούς ενημερωμένο και πολύ περισσότερο μηχανογραφημένο ασφαλιστικό ιστορικό.

Επομένως θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί, ακόμη και για όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης, η καταμέτρηση του χρόνου ασφάλισης. Μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τη διετία. Με το μισό ή και λιγότερο προσωπικό σε σχέση με το παρελθόν στα αντίστοιχα τμήματα.

Και δεν είναι μόνο αυτό

Παρά το γεγονός ότι από 1/1/2017 , εδώ και τριάμισι περίπου χρόνια έχουν ενοποιηθεί όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης υπό τον ΕΦΚΑ , η επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών παραμένει ιδιαίτερα προβληματική στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης και όχι μόνο.

Μια κατάσταση η οποία έχει ήδη επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες , μετά και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ποιος αλήθεια θα ασχοληθεί με αυτά τα μεγάλα προβλήματα και πότε;

Εντυπωσιακό είναι να εκδίδεται η απόφαση συνταξιοδότησης σε λίγα δευτερόλεπτα , αλλά αυτό θα είναι για τις εύκολες και τις λίγες περιπτώσεις. Με τα δύσκολα και τα πολλά πότε θα ασχοληθούμε;

Πως θα περάσουμε στην επόμενη ημέρα έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών συνολικά , αν δεν υπάρξει απλούστευση διαδικασιών, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετάβασης στην ψηφιακή εποχή; Με προτεραιότητα στην μηχανογράφηση και την δημιουργία ενός αξιόπιστου ηλεκτρονικού μητρώου για ασφαλισμένους και επιχειρήσεις.

Δεν θα πρέπει λοιπόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων, αλλά και της μεγάλης ταλαιπωρίας που υφίστανται οι πολίτες προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αλλά και του ΕΤΕΑΕΠ.

Ας θεωρήσουμε ότι η ψηφιακή σύνταξη είναι μια αρχή, καλή αρχή, αλλά ο δρόμος για ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες από τα ταμεία, είναι ακόμη πολύ μακρύς .

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ