Πρώτα η υγεία, αλλά και μέτρα ανακούφισης

Πρώτα η υγεία, αλλά και μέτρα ανακούφισης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο , προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της υγείας των ανθρώπων. Οι αρνητικές  συνέπειες στην οικονομία προφανώς θα είναι τεράστιες και θα εξαρτηθούν από  τη διάρκεια και την ένταση της πανδημίας .

Η μεγάλη ύφεση και η απώλεια πολλών θέσεων εργασίας είναι δεδομένη.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται , με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα , να δικαιώνεται σε σχέση με τα μέτρα τα οποία εφήρμοσε έγκαιρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Θετικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία , μέτρα για την ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Παρά το γεγονός ότι και σε αυτή τη δέσμη μέτρων δεν έλειψαν οι αδικίες , αλλά και η αδυναμία κάλυψης για μεγάλες ομάδες συνανθρώπων μας.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρξει μια μέριμνα για μακροχρόνια ανέργους .

Θα μπορούσε επίσης να δοθεί το ποσό των 800 ευρώ σε 120.000 περίπου υποψήφιους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν διακόψει την εργασία τους , πολλοί από αυτούς εδώ και 2 ή 3 χρόνια και δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη.

Ένα ποσό που θα μπορούσε ακόμη και να συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που τους οφείλουν τα Ταμεία τους.

Ένα επίσης μέτρο το οποίο είναι πιο αναγκαίο από κάθε άλλη φορά είναι η ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη. Τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο να διαγράφονται από τα μητρώα ασφάλισης πολλά έμμεσα μέλη, αλλά και υποψήφιοι συνταξιούχοι. Είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τα μέτρα και όσα ακόμη συμπληρωθούν τις επόμενες ημέρες έχουν προσωρινό χαρακτήρα . Δεν θα μπορούσε βέβαια σε πρώτο χρόνο να είναι διαφορετικά.

Υπάρχει όμως και η επόμενη ημέρα .

Ακόμη και με τα πλέον ευνοϊκά σενάρια η οικονομική κρίση είναι δεδομένη .

Επομένως χρειάζεται ένα πιο διευρυμένο και αποτελεσματικό σχέδιο, για την αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής εν τέλει κρίσης , το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Η άλλοτε ισχυρή στο κοινωνικό κράτος Ευρώπη και η πλουσιότερη χώρα του πλανήτη Αμερική , έδειξαν εντελώς απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν την επιδρομή του κορονοϊού.

Ο πρίγκιπας απεδείχθη γυμνός

Η αδυναμία των συστημάτων υγείας των πλουσίων χωρών του πλανήτη , παρά τις ηρωικές προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, να αντιμετωπίσουν με επάρκεια και αξιοπρέπεια τις αυξημένες πράγματι ανάγκες των ανθρώπων , αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε σε παρακμή.

Σε μια παρακμή μέσα από την οποία έχουν υποχωρήσει οι ανθρώπινες αξίες. Η στρεβλή ανάπτυξη έχει αφήσει πίσω της τα κοινωνικά αγαθά.

Είναι ,αν μη τι άλλο μια ευκαιρία, να υπάρξει ένας επαναπροσανατολισμός για τις νέες προτεραιότητες και τις αξίες .

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι η συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες και δεν θα πρέπει να φανούν κατώτεροι των περιστάσεων . Οι κοντόφθαλμες οικονομικές προσεγγίσεις δεν οδηγούν πουθενά , το αντίθετο θα οδηγήσουν, εφόσον υπερισχύσουν, σε διεύρυνση της κρίσης σε όλες τις χώρες .

Χρειάζονται γενναία μέτρα και πρέπει να τα αποφασίσουν και να τα εφαρμόσουν το ταχύτερο δυνατόν , πριν να είναι πολύ αργά.

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ