Bank of America: Ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα - Eυρωπαϊκή ευφορία στις αγορές

Bank of America: Ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα - Eυρωπαϊκή ευφορία στις αγορές

«Όαση» σταθερότητας τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα

Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και τους κλυδωνισμούς του πρώτου εξαμήνου –από ταραχές στη Μέση Ανατολή και την Ασία μέχρι πιέσεις στη Fed και τεταμένες εμπορικές σχέσεις– το δεύτερο εξάμηνο του 2025 ξεκινά με μια αναπάντεχη ευφορία στις αγορές. Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων «αφρίζουν» από τη ρευστότητα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως επιδίδονται σε νέους γύρους επιτοκιακών περικοπών σημειώνει σε ανάλυση της η Bank of America.

Στην Ευρώπη, η εικόνα δείχνει ιδιαίτερα ελκυστική. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων έχουν βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά 15ετίας, ενώ οι ελβετικές αποδόσεις έχουν επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος. Παράλληλα, η ισχυρή ζήτηση για ευρωπαϊκές μετοχές –με τη Γερμανία να ηγείται της τάσης– ενισχύει την ιδέα μιας νέας «ευρωπαϊκής εξαίρεσης», στηριζόμενης σε πιο ήπιες πολιτικές εξελίξεις, ενεργή δημοσιονομική στήριξη και διαρκή νομισματική χαλάρωση.

Σε αυτό το περιβάλλον, τα ελληνικά ομόλογα είναι μέρος της συζήτησης, διαπιστώνει η BofA. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εμφανίζει επιδόσεις που την καθιστούν ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, με το ελληνικό 10ετές ομόλογο να παραμένει σε επίπεδα σχετικά χαμηλότερα από άλλα μεσογειακά κράτη, όπως η Ιταλία.

Σύμφωνα με το τελευταίο αναλυτικό δελτίο της BofA Global Research, οι διαφοροποιήσεις στην ανάπτυξη των κυβερνητικών και εταιρικών χρεών αναδεικνύουν την Ελλάδα ως έναν από τους κερδισμένους του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα αναμένονται να επωφεληθούν από τη συνεχιζόμενη νομισματική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία, παρά την ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ, συνεχίζει να προσφέρει υποστήριξη για τα ομόλογα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον σε κινήσεις «συμπίεσης» στα spreads: high yield έναντι investment grade, τράπεζες έναντι εταιρειών. Το θερινό μοτίβο –με εποχικά τεχνικά θετικά, αισιοδοξία στην αγορά μικρής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ και ιστορικά παραδείγματα όπως οι φοροελαφρύνσεις Τραμπ το 2017– ενισχύει το σενάριο για περαιτέρω σύγκλιση των spreads.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμπεριφορά των εταιρειών, οι οποίες επιδεικνύουν χρηματοοικονομική σύνεση ενόψει της δημοσιονομικής υπερκινητικότητας των κρατών. Με την εταιρική πίστη να αυξάνεται μόλις κατά 2,3% στην Ευρωζώνη –όταν το κρατικό χρέος αυξάνεται κατά 12% παγκοσμίως– οι επενδυτές στρέφονται σε εταιρικά ομόλογα ως πιο σταθερή πηγή αποδόσεων.

Σημαντική είναι και η άνοδος των νέων εκδόσεων («debut issuers»), με το 92% αυτών να έχει ενισχυθεί ήδη το 2025. Παρότι η Ευρώπη υπολείπεται ακόμη των ΗΠΑ ως προς τη στροφή από τραπεζικό δανεισμό σε αγορές κεφαλαίου, η δυναμική των νέων εταιρικών εκδόσεων δείχνει να επιταχύνεται.

Ωστόσο, τα σημάδια υπερβολής παραμένουν: οι τιμές του χρυσού ετήσιας βάσης αγγίζουν αποδόσεις 55%, τα fund ροές στις αναδυόμενες αγορές φτάνουν σε υψηλά 6ετίας, και κάποια spreads εταιρικών τίτλων γίνονται αρνητικά. Οι πιθανοί καταλύτες για αναταραχή ενόψει: εμπορικοί δασμοί των ΗΠΑ πιο σκληροί απ’ ό,τι αναμενόταν, πολιτικοποιημένες αποφάσεις της Fed, και ο παραδοσιακός «Αύγουστος της επιφυλακής» πριν την επιστροφή της έκδοσης τον Σεπτέμβριο.

Σε έναν κόσμο που πλημμυρίζει από φθηνό χρήμα, τα εταιρικά ομόλογα –ιδίως τα ευρωπαϊκά– παραμένουν μια «όαση» σταθερότητας. Αρκεί οι επενδυτές να γνωρίζουν πότε να σερβίρουν την «σαμπάνια» και πότε να την αποφεύγουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ