Ξεπερνά τα πέντε κιλά η εκρηκτική ύλη στην βομβιστική επίθεση κατά του ΣΚΑΙ

Η έκρηξη αημειώθηκε στις 02:35 τα ξημερώματα – Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός – Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα - Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος - Η ανακοίνωση του σταθμού

Ξεπερνά τα πέντε κιλά η εκρηκτική ύλη στην βομβιστική επίθεση κατά του ΣΚΑΙ

Ισχυρή έκρηξη από την οποία προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές ακόμη και στον 6ο όροφο του κτηρίου όπου στεγάζεται ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ αλλά και η εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" σημειώθηκε στις 02:35 τα ξημερώματα. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στον ιστότοπο Ζούγκλα και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε σάκο πολύ κοντά στην είσοδο του κτηρίου. Αστυνομικές πηγές ομιλούν για στρατιωτικού τύπου χτύπημα με περισσότερα από πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης. 

Για «προμελετημένο χτύπημα» των τρομοκρατών, με ενισχυμένη εκρηκτική ύλη πιθανότατα στρατιωτικού τύπου, κάνουν λόγο αστυνομικές πηγές στις πρώτες εκτιμήσεις τους για την βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ στο Νέο Φάληρο. Οι αξιωματικοί χαρακτηρίζουν «σοβαρό» το τρομοκρατικό χτύπημα. Τόσο τα πρώτα ευρήματα του μηχανισμού όσο και οι κινήσεις των τρομοκρατών, δείχνουν ότι οι δράστες είχαν εμπειρία, τόσο στην κατασκευή, όσο και στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στον σταθμό. Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας πάνω από πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης σε μεταλλικό ή πλαστικό φορέα. Η έκρηξη προξένησε σημαντικές ζημιές στα τζάμια, μέχρι τον 6ο όροφο του κτηρίου, αλλά και ζημιές στους τοίχους στο εσωτερικό.

H υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, συνοδευόμενη από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, μετέβησαν από νωρίς το πρωί στις εγκαταστάσεις του Σκάι στο Νέο Φάληρο, προκειμένου να ενημερωθούν για την έκρηξη βόμβας.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο άγνωστος που προειδοποίησε για την έκρηξη τηλεφώνησε στη 01.50 στον ιστότοπο Ζούγκλα και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και ανέφερε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στον Σκάι σε σαράντα πέντε λεπτά της ώρας, τονίζοντας «δεν είναι φάρσα».

Αστυνομικές πηγές δήλωσαν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε έναν σάκο, ήταν τοποθετημένος έξω από το κτίριο -- πιο συγκεκριμένα, σε πεζοδρόμιο απέναντι στην είσοδο των εγκαταστάσεων, σε απόσταση περίπου επτά μέτρων.

Εκτιμάται ότι οι δράστες της επίθεσης πέρασαν από το σημείο, άφησαν τον σάκο και απομακρύνθηκαν. Η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα από την αστυνομία, σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το κτίριο του Σκάι, ενώ ειδοποιήθηκαν όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις του σταθμού και μπόρεσαν να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Η ανακοίνωση του ΣΚΑΙ

Ο ΣΚΑΪ δυστυχώς έχει στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Κυβερνητικά στελέχη και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί κατέστησαν τον σταθμό μας στόχο. Μετά την σημερινή δραματική εξέλιξη οφείλουν να αντιληφθούν τη βαρύτητα και την πλήρη διάσταση των εμπρηστικών δηλώσεων τους. Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός. Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης θα το βρείτε ΕΔΩ

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Την αμέριστη συμπαράστασή του, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, μαζί με την απερίφραστη καταδίκη της συγκεκριμένης ενέργειας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον διευθυντή της Εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» Αλέξη Παπαχελά και του ζήτησε να διαβιβάσει, στους Γιάννη και Θέμη Αλαφούζο καθώς και σε όλους τους εργαζόμενους στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «ΣΚAÏ», «την αμέριστη συμπαράστασή του και την εκ μέρους του απερίφραστη καταδίκη της εγκληματικής και προκλητικώς αντιδημοκρατικής ενέργειας εναντίον του Σταθμού».

Η δήλωση του πρωθυπουργού

Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είναι επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία. Δεν πρόκειται, όμως, να πετύχουν το στόχο τους. Ούτε να τρομοκρατήσουν, ούτε να αποπροσανατολίσουν. Εκφράζω την ειλικρινή μου συμπαράσταση στους δημοσιογράφους και στους εργαζόμενους του σταθμού.

Η δήλωση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας

«Η δημοκρατία και η πολυφωνία δεν φιμώνονται» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφτηκε τα γραφεία του ΣΚΑΪ που δέχτηκαν βομβιστική επίθεση. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Αυτό το τοξικό κλίμα που διαμορφωνόταν με ευθύνη της κυβέρνησης έχει παρενέργειες. Πρέπει να πέσουν οι τόνοι, να μη ρίξουμε άλλο νερό στο μύλο της πόλωσης και να αφήσουμε τις Αρχές να κάνουν τη δουλειά τους». Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους και σημείωσε: «Όταν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ “καλής” και “κακής” βίας, τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε». Επισήμανε ακόμα ότι, δυστυχώς, εκτρέφεται νέα γενιά τρομοκρατών και πως η απόσταση που χωρίζει μια μολότοφ από ένα καλάσνικοφ και μια βαριοπούλα από μια ισχυρή βόμβα δεν είναι μεγάλη. «Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, να εκφράσουμε συμπαράσταση χωρίς αστερίσκους, να σταματήσουμε την πόλωση και την ακραία στοχοποίηση που μόνο κακό κάνουν στην δημοκρατία μας» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατέληξε: «Το κλίμα ακραίας πόλωσης και στοχοποίησης δεν το καλλιεργούμε εμείς, άλλοι το καλλιέργησαν. Ας κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω και να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα».

Οι δηλώσεις Γεροβασίλη

«Η δημοκρατία είναι θωρακισμένη και δεν απειλείται» τόνισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, σε δηλώσεις που έκανε έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού "Σκάι». «Πρέπει να το σκεφτούν καλά όλοι όσοι αφήνουν διαδρόμους για να περνούν φωνές τρομοκρατίας ή φασισμού» προσέθεσε η κ. Γεροβασίλη. «Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή, με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για ένα γεγονός που τραυματίζει τη δημοκρατία. Η δημοκρατία, όμως, θωρακίζεται ακόμη περισσότερο και φυσικά δεν απειλείται» συνέχισε η υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ