Κοινός δορυφόρος από Hellas Sat και Inmarsat

Κοινός δορυφόρος από Hellas Sat και Inmarsat
Η Hellas Sat και ο Inmarsat υπέγραψαν συμφωνία για την εκτόξευση κοινού δορυφόρου, ο οποίος θα φέρει εξοπλισμό που θα αφορά δύο ξεχωριστές χρήσεις.


Η πρώτη χρήση θα αφορά τις κινητές δορυφορικές υπηρεσίες S Band της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επονομασία EuropaSat, οι οποίες αναπτύσσονται μετά την αδειοδότηση του Inmarsat από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο του 2009, με σκοπό την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών διασύνδεσης αεροπορικών επιβατών σε Πανευρωπαϊκή κάλυψη.
Η δεύτερη χρήση θα σχετίζεται με την εγκατάσταση συνολικά 44 αναμεταδοτών, με την επονομασία Hellas Sat 3, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αντικατάσταση του υφιστάμενου δορυφόρου Hellas Sat 2 και για την περαιτέρω ανάπτυξη των δορυφορικών επικοινωνιών της Hellas Sat.

Ο κοινός δορυφόρος θα κατασκευαστεί από τη γαλλική εταιρεία Thales Alenia Space και η εκτόξευση προγραμματίζεται για το 2016.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, δήλωσε σχετικά: «Η Hellas Sat θα συνεχίσει να αναπτύσσει την τροχιακή θέση των 39 μοιρών Ανατολικά ώστε να καταστεί μια από τις κυρίαρχες θέσεις για την παροχή καινοτόμων τηλεοπτικών υπηρεσιών».

«Ο νέος δορυφόρος Hellas Sat 3 - IS, ο οποίος θα ελέγχεται από ελληνικό έδαφος από τους μηχανικούς της Hellas Sat, θα εξυπηρετήσει τους υφιστάμενους και μελλοντικούς πελάτες της εταιρείας με επιπλέον δορυφορική χωρητικότητα», συμπλήρωσε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Επιπλέον, η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε μια ακόμη εκτόξευση, εντός του 2017, ενός ακόμη δορυφόρου με την ονομασία Hellas Sat 4, με ευρεία και ισχυρή δορυφορική κάλυψη στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική για πολλαπλές και καινοτόμες υπηρεσίες δεδομένων και δορυφορικής τηλεόρασης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Inmarsat (International Maritime Satellite Organization) είναι διεθνής τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος προσφέρει παγκόσμιες δορυφορικές επικοινωνίες με έμφαση στον τομέα της ναυτιλίας. Ο οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1979, αποτελείται από 86 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ