Έσπασαν τα κοντέρ από τα κλιματιστικά στην Ισπανία – Ρεκόρ στη ζήτηση για φυσικό αέριο

Έσπασαν τα κοντέρ από τα κλιματιστικά στην Ισπανία – Ρεκόρ στη ζήτηση για φυσικό αέριο

Αύξηση της κατανάλωσης  και μείωση της παραγωγής από ΑΠΕ εκτόξευσε τις τιμές

 

Από ρεκόρ σε ρεκόρ κινείται η αγορά ενέργειας στην Ευρώπη με την κατανάλωση να εκτοξεύεται στην Ισπανία.

Η υπερβολική ζέστη στις αρχές του καλοκαιριού αυξάνει τη ζήτηση για κλιματισμό, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεισφέρουν λιγότερο στο σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ακριβότερες μονάδες με αέριο αναπληρώνουν το έλλειμμα.

Σύμφωνα με το Reuters οι ισπανικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αγόρασαν περισσότερο φυσικό αέριο για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια την Τετάρτη καταγράφοντας νέο ρεκόρ, ανακοίνωσε ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς Enagas.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αγωνίζονται να διαχειριστούν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί το φάσμα των διαταραχών του εφοδιασμού σε μια αγορά που ήδη αγωνίζεται για να καλύψει την ισχυρή ζήτηση μετά την COVID 19.

Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία επηρεάζει το κόστος της ενέργειας, έχει αυξηθεί κατά 400% τον περασμένο χρόνο.

Σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο στην Ισπανία παρέλαβαν 764 γιγαβατώρες (GWh) καυσίμου την Τετάρτη, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 754 GWh που επιτεύχθηκε στις 20 Ιουνίου 2008, ανακοίνωσε Enagas.

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο πρώτος καύσωνας από το 1981 έχει οδηγήσει τις θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου (104 Φαρενάιτ).

Η υδροηλεκτρική, αιολική και ηλιακή παραγωγή έχουν υποχωρήσει σύμφωνα με την Enagas, εν μέρει λόγω της ομίχλης που μειώνει την ικανότητα των ηλιακών συλλεκτών να παράγουν ενέργεια από τον ήλιο.

Σε μια προσπάθεια να μειώσουν την επίδραση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, η Ισπανία και η Πορτογαλία άρχισαν να επιδοτούν προσωρινά το κόστος παραγωγής των μονάδων ορυκτών καυσίμων, ενώ στοχεύουν να δημιουργήσουν περισσότερη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μακροπρόθεσμα.

Τιμές

Η ηλεκτρική ενέργεια για την επόμενη ημέρα διαπραγματευόταν στα 177 ευρώ (187,27 $) ανά μεγαβατώρα στην ισπανική αγορά χονδρικής την Πέμπτη, σε σύγκριση με 303 ευρώ στη γειτονική Γαλλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ωστόσο, το κόστος πληρωμής στα εργοστάσια φυσικού αερίου της διαφοράς μεταξύ της τιμής αγοράς και μιας νέας ανώτατης τιμής ανέβασε το συνολικό κόστος στα 266 ευρώ. Χωρίς τον νέο μηχανισμό, το υπουργείο είπε ότι η τιμή θα ήταν κοντά στα 300 ευρώ.

Οι Ισπανοί καταναλωτές είναι περισσότερο εκτεθειμένοι από τους ομολόγους τους σε πολλές άλλες χώρες σε μεταβολές στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή πολλοί από αυτούς αγοράζουν ενέργεια με συμβάσεις που συνδέονται με κυμαινόμενες τιμές χονδρικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ