Έσβησε η πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια - Παγκόσμια ανησυχία

Έσβησε η πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια - Παγκόσμια ανησυχία

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν στον χώρο πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στο κεντρικό τμήμα της χώρας και να κατασβέσουν τη φωτιά έγκαιρα.

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα στη Ζαπορίζια όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το πυρηνικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και την ουκρανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν εντόπισε «καμία μεταβολή» στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια. Ο διευθυντής του εργοστασίου δήλωσε ότι δεν διαπιστώνεται διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν στον χώρο πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στο κεντρικό τμήμα της χώρας και να κατασβέσουν τη φωτιά έγκαιρα. «Επενέβησαν μονάδες για να σβήσουν τη φωτιά στο κτίριο εκπαίδευσης» εργαζόμενων στο εργοστάσιο, ανέφερε η υπηρεσία μέσω Facebook, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα θύμα και ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν 44 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σε νέο βίντεο με αφορμή την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία» και ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

Η Ρωσία απειλεί «την ασφάλεια όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και γνωστοποίησε ότι έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα «στις επόμενες ώρες».

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν Κίεβο, Μαριούπολη και Χάρκοβο, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Εχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά καθώς και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Για σήμερα έχει συγκληθεί έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ERTnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ