ΗΠΑ: Μάικ Πενς εναντίον Τραμπ για την επίθεση στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ: Μάικ Πενς εναντίον Τραμπ για την επίθεση στο Καπιτώλιο

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φλόριντα, ο κ. Πενς απέρριψε τις κατηγορίες του πρώην προέδρου εναντίον του, περί αλλαγής του αποτελέσματος των εκλογών. 

Όπως δήλωσε χθες ο Μάικ Πενς, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τράμπ δεν είχε κανένα απολύτως δικαίωμα να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, όπως αδίκως ισχυριζόταν. «Ειλικρινά, δεν υπάρχει λιγότερο αμερικανική ιδέα από το ότι ένα μόνο πρόσωπο μπορεί να επιλέξει ποιος θα γίνει πρόεδρος», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι όσο ο κ. Τραμπ βρισκόταν στην εξουσία, ο Μάικ Πενς, που δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ριχτεί κι ο ίδιος στην εκλογική μάχη για τον Λευκό Οίκο, είχε ήδη αντικρούσει τον πρόεδρό του, αλλά ποτέ με τόσο άμεσο τρόπο όσο χθες.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι αιρετοί του δίνουν δίκιο ενώ συνεργάζονται εδώ και εβδομάδες με τους Δημοκρατικούς πάνω σε σχέδιο νόμου που θα αποτρέπει κάθε ενδεχόμενο το εκλογικό αποτέλεσμα να ανατραπεί. Κατά τη διάρκεια των ταραχών, ορισμένοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ φώναζαν «κρεμάλα στον Μάικ Πενς» και κάποιοι έστησαν ικριώματα έξω από το κτίριο.

Ευρύτερα, οι δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου έφεραν στο φως τις διαιρέσεις στις τάξεις της παράταξης της αμερικανικής δεξιάς.

Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα, το GOP, που παραμένει πιστό στον μεγιστάνα των ακινήτων έναν χρόνο και πλέον αφού αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, πήρε την απόφαση να τιμωρήσει πολιτικά τα δύο μέλη του που συμμετέχουν στην έρευνα ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ στην οργάνωση της επίθεσης στο Κογκρέσο.

Στη μομφή, που έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, η κομματική ιεραρχία κατηγορεί τη Λιζ Τσέινι και τον Άνταμ Κίνζινγκερ για συμπεριφορά «καταστροφική» τόσο «για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα» όσο και «για τη δημοκρατία μας».

Εσωκομματική διαδικασία στο Ουαϊόμινγκ

Κεντρώα στελέχη του κόμματος κατήγγειλαν τη μομφή αυτή χθες, με τον γερουσιαστή Μιτ Ρόμνι να δηλώνει: «Είναι ντροπή ένα κόμμα να μέμφεται ευσυνείδητους ανθρώπους που αναζητούν την αλήθεια αντιμέτωποι με βιτριόλι».

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το συνέδριο του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γιούτα, υπογράμμισε ότι η διαδήλωση της 6ης Ιανουαρίου 2021 δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια «θεμιτή πολιτική έκφραση» από μέρους «απλών πολιτών», την ώρα που ορισμένοι Δημοκρατικοί χαρακτηρίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο «τρομοκρατική» ενέργεια ενώ για τον Μάικ Πενς, επρόκειτο για μια «μαύρη ημέρα».

Η βασική ενδιαφερόμενη, η βουλεύτρια Λιζ Τσέινι, τοποθετήθηκε εναντίον «των ηγετών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που μετατρέπονται οικειοθελώς σε ομήρους του ανθρώπου που παραδέχθηκε ότι ήθελε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει άπειρες φορές τη βουλεύτρια του Ουαϊόμινγκ, η οποία έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του στο Κογκρέσο, ότι επιδεικνύει «απιστία» και έχει ξεκαθαρίσει πως υποστηρίξει τον αντίπαλό της στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για να αποτρέψει την επανεκλογή της.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, το 55% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι του «έκλεψαν» τη νίκη το 2020. Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2024 ενώ το περασμένο Σάββατο στο Τέξας, είπε ότι εάν κερδίσει θα δώσει χάρη σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για την εισβολή στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ