Ανοιχτή στην προοπτική μεσολάβησης της Τουρκίας για την Ουκρανική κρίση η Ρωσία

Ανοιχτή στην προοπτική μεσολάβησης της Τουρκίας για την Ουκρανική κρίση η Ρωσία

Κανένας προγραμματισμός δεν υφίσταται για συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι με μεσολάβηση του Ερντογάν, ούτε για τηλεφωνικές συνομιλίες, διευκρίνισε το Κρεμλίνο, ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί γρήγορα να καθοριστεί όταν χρειαστεί.

Τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μεσολάβηση του Ερντογάν διαψεύδει η Ρωσία για τη διευθέτηση του ζητήματος της Ουκρανίας χωρίς ωστόσο να δηλώνει αρνητική για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Κρεμλίνο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε ενδιαφέρον για την ιδέα της Άγκυρας να προσκληθούν εκπρόσωποι του Ντονμπάς. «Ακούμε κυρίως δηλώσεις, που γίνονται από την Άγκυρα. Μπορούμε να διαχειριστούμε κάθε προσπάθεια διευθέτησης της κατάστασης στην Ουκρανία. Ακούσαμε επίσης δηλώσεις ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι έτοιμοι να καλέσουν εκπροσώπους του Ντομπάς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Δώσαμε προσοχή σε αυτό», είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει γνωστό πώς αντιμετωπίζει το θέμα η ουκρανική πλευρά.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί ότι μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα σήμαινε σοβαρή καταπάτηση της ειρήνης στην περιοχή και για την Άγκυρα αυτό θα ήταν απαράδεκτο, επαναδιατυπώνοντας την προσφορά του να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών για να αμβλύνει τις εντάσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. «Οποιαδήποτε εξέλιξη στην περιοχή Ρωσίας και Ουκρανίας, από παραβιάσεις συνόρων έως το ξέσπασμα ενός πολέμου, θα επιφέρει μια σοβαρή παραβίαση της περιφερειακής ειρήνης και θα προκαλέσει σοβαρή δυσχέρεια στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί καλούς δεσμούς με το Κίεβο και τη Μόσχα, αλλά αντιτίθεται στις ρωσικές πολιτικές στη Συρία και τη Λιβύη και την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014. Τουρκικές διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι ανοιχτές στο να παίξει ρόλο η Τουρκία για να αμβλύνει τις μεταξύ τους διαφορές και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου και ελπίζει να φέρει σύντομα κοντά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Έχω προγραμματίσει μια επίσκεψη στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, είναι πιθανό να μιλήσω με τον κ. Πούτιν τηλεφωνικά ή να επισκεφθώ τη Μόσχα», είπε στους δημοσιογράφους. Η Μόσχα, από τη πλευρά της είχε απορρίψει προηγούμενες προτάσεις διαμεσολάβησης από την Άγκυρα μετά τις πωλήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα ουκρανικά σύνορα, αυξάνοντας τους φόβους για μια ρωσική στρατιωτική εισβολή. Το Κρεμλίνο ωστόσο αρνείται οποιαδήποτε πολεμοχαρή συμπεριφορά, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για μια αποκλιμάκωση συνθήκες που εγγυώνται τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την de facto υποχώρηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από την Ανατολική Ευρώπη. Κάτι μη αποδεκτό από τη Δύση που απειλεί τη Ρωσία με βαριές κυρώσεις σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ