Δηλώσεις «βόμβα» του Ντιμιτρόφ: Με απέκλεισαν από την κυβέρνηση για να τα βρουν με τη Βουλγαρία

Δηλώσεις «βόμβα» του Ντιμιτρόφ: Με απέκλεισαν από την κυβέρνηση για να τα βρουν με τη Βουλγαρία

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονία «τάραξε τα νερά» με τις δηλώσεις του.

O απερχόμενος αντιπρόεδρος της νυν κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκολα Ντιμιτρόφ κατήγγειλε σήμερα ότι αποκλείστηκε από το νέο κυβερνητικό σχήμα λόγω των διαφωνιών του σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Βόρεια Μακεδονία στη διένεξή της με τη Βουλγαρία.

Αποκάλυψε δε ότι ειδικά τον τελευταίο χρόνο προέκυψαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ αυτού και μελών της κυβέρνησης και ο ίδιος, όπως είπε έδωσε “μάχες” για τον καθορισμό των εθνικών θέσεων της Βόρειας Μακεδονίας στη διαμάχη με τη Βουλγαρία.

Βόρεια Μακεδονία: Μέσα στο σαββατοκύριακο η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κοβάτσεφσκι

«Καταρχήν θέλω να πω ότι δεν παραιτήθηκα ο ίδιος γιατί δεν είμαι άνθρωπος που εγκαταλείπω τις μάχες. Υπήρξαν δύο περιπτώσεις, όπου οι διαφωνίες μας για το θέμα με τη Βουλγαρία κορυφώθηκαν, μία στις Βρυξέλλες και μία στα Σκόπια. Κατέστησα σαφές ότι ορισμένα πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από εμένα» σημείωσε ο Ντιμιτρόφ.

Ντιμιτρόφ: Μου πρότειναν την πρεσβεία στις ΗΠΑ για να «χρυσώσουν το χάπι»

Κατήγγειλε ότι για να πάψει να είναι “ενοχλητικός” του προτάθηκε η θέση του πρέσβη της Βόρειας Μακεδονίας στις ΗΠΑ, την οποία απέρριψε.

«Δεν υπάρχει χώρος στην κυβέρνηση για τις θέσεις μου και για να με “σιωπήσουν” μου πρότειναν πρώτα να γίνω πρέσβης στην Ουάσιγκτον και αφού αρνήθηκα, μου πρότειναν να διαλέξω σε ποια χώρα θέλω να γίνω πρέσβης. Από την άλλη και ο γείτονάς μας (σ.σ Βουλγαρία) ο οποίος με αποκαλεί “ιό πιο επικίνδυνο ακόμη και από τον covid” έχει κάθε συμφέρον να μην διαδραματίζω ρόλο. Για το λόγο αυτό παραμένω στο σπίτι μου για να αγωνιστώ με όλες μου δυνάμεις ενάντια σε μια κακή λύση με τη Βουλγαρία και για να υποστηρίξω την αξιοπρέπεια της χώρας μου» είπε ο Ντιμιτρόφ.

Η Βουλγαρία πάνω από ένα χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Όλες οι συναντήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ πολιτικών παραγόντων των δύο χωρών για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης έχουν αποβεί άκαρπες.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI) σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τη Βουλγαρία.

«Ναι, δεν εμπιστεύομαι τον Οσμάνι για το θέμα με τη Βουλγαρία. Έχω την αίσθηση ότι δρομολογείται μία “επιτυχία” με οποιοδήποτε τίμημα, η οποία είναι επικίνδυνη και αντιπαραγωγική. Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά έτσι νιώθω» είπε ο Ντιμιτρόφ.

Τάραξε τα νερά στα Σκόπια ο Ντιμιτρόφ

Οι παραπάνω αναφορές του Νίκολα Ντιμιτρόφ προκάλεσαν αίσθηση σήμερα στα Σκόπια, καθώς αυτός θεωρείται “μετρημένος πολιτικός” και ως ένας από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες της χώρας του, που σπάνια γνωστοποιεί τις διαφοροποιήσεις του για εθνικά θέματα.

Ο Ντιμιτρόφ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της χώρας από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι τον Αύγουστο του 2020 και μετέπειτα τοποθετήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκλεγεί νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία, με πρωθυπουργό τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να λάβει εμπιστοσύνης από τη Βουλή στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, εκτός του Νίκολα Ντιμιτρόφ δεν θα συμμετέχουν αρκετά μέλη της παρούσας κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, μεταξύ άλλων και η υπουργός Άμυνας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, η οποία διαφοροποιήθηκε με τις πολιτικές της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ. Ο τελευταίος, μετά τη βαριά ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Οκτώβριο παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και από την ηγεσία του κόμματος αυτού, προκρίνοντας στη θέση του τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ θα επισκεφθεί τα Σκόπια την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Έντονη αντίδραση Ζάεφ

Σε ανακοίνωση του γραφείου του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ αναφορικά με τους ισχυρισμούς του Νίκολα Ντιμιτρόφ τονίζεται ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έχει σαφείς θέσεις στις διαπραγματεύσεις με την Βουλγαρία, στη διαμόρφωση των οποίων συμμετείχε και συμφώνησε ο ίδιος ο Ντιμιτρόφ.

«Σε περίπτωση που ο Ντιμιτρόφ διαφωνεί με κάποια από τις θέσεις που διαμορφώσαμε από κοινού, τότε, σεβόμενος τον λαό, το σωστό θα ήταν να το πει ανοιχτά και να εξηγήσει το γιατί. Διαφορετικά δημιουργείται η εντύπωση ότι η μη συμμετοχή του στη μελλοντική κυβέρνηση είναι ο λόγος για τόσο ανακριβείς και εντυπωσιακές δημόσιες παραστάσεις, με σκοπό να δημιουργηθεί κλίμα δυσπιστίας εις βάρος της κυβέρνησης», σημειώνεται στην ανακοίνωση από το γραφείο του Ζόραν Ζάεφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ