Απαντά η Gazprom στις κατηγορίες για ενεργειακή κρίση

Απαντά η Gazprom στις κατηγορίες για ενεργειακή κρίση

Αβάσιμες και απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις κατηγορίες περί πρόκλησης ενεργειακής κρίσης ο εκπρόσωπος της εταιρείας Gazprom τονίζοντας πως οι ισχυρισμοί των ευρωπαϊκών χωρών  προκαλούν πρόβλημα μόνο στον εαυτό τους.

«Όλες αυτές οι κατηγορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι απλούστατα απάτη και ψέμα», είπε ο Κουπριάνοφ στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-1».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Gazprom, το ρωσικό μονοπώλιο είναι έτοιμο να προμηθεύσει επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου σύμφωνα με τα υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και όπως επεσήμανε η τιμή του αερίου στα συμβόλαια αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις τιμές σποτ.

Ο Σ. Κουπριάνοφ τόνισε για ακόμη μια φορά ότι: «Όλα τα προβλήματα στη Δυτική Ευρώπη τα δημιουργούν μόνοι τους στον εαυτό τους και δεν χρειάζεται να κατηγορούν την Gazprom γι’ αυτό, καλύτερα να κοιταχτούν στον καθρέφτη», ενώ πρόσθεσε ότι: «ορισμένοι πελάτες της Gazprom από τη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν ήδη επιλέξει τα ετήσια συμβόλαια».

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Gazprom συνεχίζει να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, παρά την λήξη του συμβολαίου για το 2021.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς με επίκεντρο της συζήτησης , τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες επιχειρούνται μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και εταιρειών των δύο χωρών.

Ο Α. Βούτσιτς μάλιστα, είχε δηλώσει με τη σειρά του ότι προτίθεται να ζητήσει αύξηση των ποσοτήτων αερίου που προμηθεύει η Gazprom στη Σερβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ