Νέα τακτική προκλήσεων από τη Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειo - Αντιδρά η Κύπρος

Νέα τακτική προκλήσεων από τη Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειo - Αντιδρά η Κύπρος

Το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου εντάσσεται στο σχεδιασμό επιτήρησης της Τουρκίας ως κίνηση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Η Τουρκία προβαίνει στον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου στήνοντας παράκτιους σταθμούς παρακολούθησης και κέντρα ταυτοποίησης με στόχο την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει ξεκινήσει την κατασκευή δύο από τους πέντε σταθμούς Παράκτιας Επιτήρησης.Οι σταθμοί αυτοί, θα είναι εξοπλισμένοι με συναγερμούς αναγνώρισης ζώνης ασφάλειας, εισόδου, εξόδου, ταχύτητας και επιτάχυνσης για τον επιλεγμένο τύπο πλοίου, έλεγχο ταυτότητας και πληροφορίες πλοήγησης των πλοίων, σύστημα τηλεχειρισμού και ανίχνευσης κίνησης. Ο πρώτος σταθμός θα ανεγερθεί στο Αναμούρ και ο δεύτερος στην Αλεξανδρέττα.

Σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει τα γεωγραφικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας,η Τουρκία εντάσσει τα κατεχόμενα της Κύπρου στο στόχαστρο των νέων σχηματισμών ελέγχου και παρακολούθησης.Στη κατεχόμενη Κύπρο, ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη δημιουργία του Κέντρου Ταυτοποίησης και Παρακολούθησης καθώς και του Κέντρου Επιχειρήσεων.Τα κέντρα αυτά αναμένεται ότι θα λειτουργούν παράλληλα με τη χρήση πλωτών μέσων της τουρκικής ακτοφυλακής.

Η Κύπρος από την πλευρά της επιζητά να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στηριζόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός Εξωτερικών, της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι η χώρα του εξετάζει την προοπτική δημιουργίας μιας συντονισμένης θαλάσσιας παρουσίας της Ε.Ε στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ