Μεταναστευτικό - Σκληρή πολιτική από τη Δανία: Όσοι αιτηθούν άσυλο μπορεί να βρεθούν εκτός Ευρώπης

Μεταναστευτικό - Σκληρή πολιτική από τη Δανία: Όσοι αιτηθούν άσυλο μπορεί να βρεθούν εκτός Ευρώπης

«Ελπίζουμε πως οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία» σχολίασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Δανίας

Παρά τις εκκλήσεις των ΜΚΟ και του ΟΗΕ, που φοβούνται υποβάθμιση ων δικαιωμάτων προσφύγων - μεταναστών, η Δανία «σκληραίνει» τη στάση της στο μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα η βουλή της Σκανδιναβικής χώρας ψήφισε νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, η Δανία θα μπορεί να επανεγκαθιστά αιτούντες άσυλο σε χώρες εκτός Ευρώπης.

Η κίνηση να περάσει το νομοσχέδιο, με 70 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 24 κατά, έρχεται προφανώς σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδιαμορφώσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση και το άσυλο, ένα εξαιρετικά διχαστικό θέμα εντός της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στη Δανία να μεταφέρει πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφός της σε κέντρα ασύλου σε μια άλλη χώρα, πιθανόν εκτός Ευρώπης, όπου οι υποθέσεις των αιτούντων άσυλο θα επανεξετάζονται και εκείνοι πιθανόν θα αποκτούν προστασία σε εκείνη τη χώρα.

“Αν κάνετε αίτηση για άσυλο στη Δανία, ξέρετε ότι θα σταλείτε σε μια χώρα εκτός Ευρώπης και άρα ελπίζουμε πως οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία”, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο δίκτυο DR ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος για τη μετανάστευση Ράσμους Στόκλουντ.

Η πλούσια σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει γίνει διαβόητη για τις σκληροπυρηνικές μεταναστευτικές πολιτικές της την τελευταία δεκαετία, έχει θέσει ως στόχο μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο και να δέχεται πρόσφυγες μόνο με το σύστημα ποσοστώσεων του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ