Κυρώσεις κατά της Τουρκίας από τις ΗΠΑ

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας από τις ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον προχώρησε ην επιβολή κυρώσεων σε  βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας SSB για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Η απόφαση της Ουάσινγκτον θεωρείτο ειλημμένη από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters. Τα τιμωρητικά μέτρα συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το αμερικανικό Κογκρέσο.

"Τα μέτρα που ελήφθησαν σήμερα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ (...) δεν θα ανεχθούν μεγάλες συναλλαγές με τους τομείς ρωσικής άμυνας και μυστικών πληροφοριών", υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας των ΗΠΑ και του Αμερικανικού προσωπικού, πρόσθεσε ο Πομπέο.

Ο ίδιος παράλληλα παρότρυνε την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα της απόκτησης των ρωσικών αμυντικών συστημάτων σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Άγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για ακατανόητη απόφαση και κάλεσε τις ΗΠΑ να «ανατρέψουν τις άδικες κυρώσεις και να απομακρυνθούν από αυτό το τεράστιο λάθος το συντομότερο δυνατό. Η Τουρκία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το θέμα μέσω διαλόγου και διπλωματίας και με τρόπο που εντάσσεται στο πνεύμα της συμμαχίας».

«Από τις ΗΠΑ, τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, περιμένουμε υποστήριξη στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, όχι κυρώσεις» ήταν το πρώτο σχόλιο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ